Merkez Bankası'nı Korkutan Gelişme: Hemen Karar Alınması Bekleniyor!

Merkez Bankası'nı Korkutan Gelişme: Hemen Karar Alınması Bekleniyor!
Nakit talebini baskılayabilmek için bayram öncesinde FAST limitlerini 100 bin TL'ye çıkaran Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasadaki talebi baskılamakta başarılı olamadı. Bayram öncesi ATM'lerden rekor seviyede nakit çekimi yapılırken, bu durum karşısında Merkez Bankası'nın yeni bir adım atmaya hazırlandığı öğrenildi.

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon, Türk lirasının değerini günden güne düşürmeye devam ediyor.

Her türlü ürün ve hizmetin fiyatlarına peş peşe zam gelirken, fiziksel olarak dolaşımda bulunan banknotlar ile ticaret yapmak daha zor hale dönüşüyor. Bu durumun önüne geçebilmek için yılın ilk aylarında bankalar tarafından nakit çekim limitleri 10 bin TL ile 20 bin TL arasına çıkarılırken, bayram öncesinde TCMB, FAST ile para gönderme limitini 100 bin liraya yükseltmişti.

BAYRAM ÖNCESİ ATM'LERDE NAKİT KALMADI!

Ancak atılan adımlar, bayram öncesinde yaşanan rekor nakit talebini karşılamaya yetmedi. Bankalardan banknot çekimi son günlerde rekor seviyelere yükselirken, birçok ATM'de nakit çekimi için yeterli para kalmamış durumda.

atm1.jpgHalihazırda uzun süredir devam eden enflasyonist ortamın bir süre daha Türkiye'yi etkisi altına alması beklenirken, en büyük banknot olan 200 TL ile yapılabilecek alışverişlerin çok sınırlı hale gelmesi, yıllardır ortalıkta dolaşan yeni banknot basımı iddialarını yeniden gündeme taşıdı.

500 LİRALIK BANKNOTLAR NE ZAMAN ÇIKARILACAK?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın bu doğrultuda adımlar atmaya istekli olduğu ve yeni banknot basımına yeşil ışık yaktığı iddia edilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 31 Mart öncesinde bu hamlenin 'siyasi' olarak zararlı olabileceğini belirterek geri çevirdiği ortaya atılmıştı.

lira5.jpgSeçim sonrası özellikle bayram tatili arefesinde yaşanan fiziki para talebi, önümüzdeki günlerde 500 TL'lik banknot basımında kaçınılmaz olarak yetkililerin adım atacağına dair yorumlara neden olmakta.