Merkez Bankası'ndan yeni adım: Kredi kartı nakit avans faizi yükseltildi! Peki yeni düzenleme ne anlama geliyor?

Merkez Bankası'ndan yeni adım: Kredi kartı nakit avans faizi yükseltildi! Peki yeni düzenleme ne anlama geliyor?
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, geçtiğimiz günlerde kredi kartında nakit avans kullanımında faiz düzenlemesine gitti, faiz oranlarını ihtiyaç kredisi ile uyumlu hale getirdi. Peki yapılan bu düzenleme ile nakit avans kullanımında neler değişecek? İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenleme ile ilgili tüm ayrıntılar...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, cumartesi günü yaptığı açıklama ile ilave sıkılaştırma adımları kapsamında iki yeni kararını duyurdu.

Açıklanan kararlarla birlikte kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından yapılan nakit çekim yani nakit avans işlemlerinde uygulanan faiz oranı ihtiyaç kredisi faiz oranıyla uyumlu olacak bir seviyeye yükseltilerek ihtiyaç kredisi ile nakit avans faiz oranları eşitlenmiş oldu. Hesaplanan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4,42'den yüzde 5'e çıkarıldı.

UZMANLARA GÖRE HEDEF DÜŞÜK FAİZLİ NAKİT AVANSA OLAN İLGİYİ SOĞUTMAK

NTV'de yer alan habere göre uzmanlar, kararın ihtiyaç kredisi ve kredi kartı tarafındaki hızlı büyümenin önüne geçilmesi için alınan önlemlerden biri olduğunu söylüyor. Bununla birlikte uzmanlar söz konusu karar ile düşük faizli nakit avansa olan ilginin soğutulmasının da hedeflendiği ekledi.

Uzmanlara göre seçim öncesi nakit avans ile döviz yatırımlarının artış gösterdi. Faizlerin yükseltilmesi ile bu durumun önüne geçilmesinin hedeflendiği aktarıldı.

BANKALARIN ŞİRKETLERİ TL'YE İKNA ETMESİ GEREKECEK

Merkez Bankası'nın yayımladığı bir diğer kararda ise gerçek ve tüzel kişiler için uygulanan TL payı hedefleri güncellendi. Karara göre bankaların tüzel kişi TL payı için aylık artış hedefi getirildi.

Uzmanlar bu karar ile birlikte bankaların şirket müşterileri ilerleyen dönemde dövizden TL'ye dönüş için ikna etmeleri gerekeceğini söylüyor.

Karardan önce tüzel kişi TL payı için bir önceki aya göre artış hedefi bulunmuyor ve 18 Ağustos 2023'teki seviyesinin korunması gerekiyordu.

TAKSİT VE LİMİT DÜŞMÜŞTÜ

Geçen hafta da kredi kartına nakit avansta taksit sınırı 12'den 3'e indirilmiş, nakit avansta limit oranları düşürülmüş, ilk müşterilere verilen faizsiz kredilerin vadesi 6 aydan 3 aya indirilmişti.

İlgili düzenlemeler için TCMB'den bankalara talimat gitmediği, sözlü yönlendirme yapıldığı ifade edilmişti.