Merkez Bankası Resmen Açıkladı: İşte 16 Gün Sonra Görülecek Dolar Kuru!

Merkez Bankası Resmen Açıkladı: İşte 16 Gün Sonra Görülecek Dolar Kuru!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay düzenli olarak yayımladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Aralık sayısını kamuoyu ile paylaştı. 2023 yılının son raporunda 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla görülmesi beklenen dolar kuruna da yer verildi.

Son yıllarda AKP iktidarının güdümünde yürüttüğü ekonomi politikaları nedeniyle yerli ve uluslararası yatırımcının gözünde büyük bir imaj kaybı yaşayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hafize Gaye Erkan döneminde kaybedilen itibarın geri kazanılması için yeni çalışmalar yürütüyor.

Şahap Kavcıoğlu döneminde yayımlanan Piyasa Katılımcıları Anketi raporları 'gerçeklikten uzak' oldukları nedeniyle ekonomi piyasaları tarafından takip edilmezken, Erkan'ın göreve gelmesiyle birlikte 'rasyonel politikalara dönüş' sinyallerinin verilmesi ve peş peşe faiz artırımlarına gidilmesi söz konusu rapora olan ilgiyi artırmış durumda.

dolarrr3.jpg

Ekonomi piyasalarında söz sahibi olan yatırımcı şirketlerin, ay sonunda alınacak faiz kararları için bir ön haberci olarak gördüğü anketin aralık ayı sonuçları kamuoyu ile paylaşılırken, ankette 31 Aralık 2023 tarihinde görülmesi muhtemel dolar kuru beklentisine de yer verildi.

16 GÜN SONRA DOLAR KURU NE OLACAK?

54'ü finansal sektör, 17'si reel sektör olmak üzere toplam 71 katılımcının verdiği yanıtlarla hazırlanan raporda en dikkat çeken veri, 2023 yılı sonu için yapılan dolar kuru tahmini oldu.

Katılımcılara yöneltilen "Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir?" sorusuna verilen yanıtlar ile ay sonu için dolar kuru beklentisi 29,6229 TL olarak dikkat çekti.

dolarrr2.jpgAynı raporda 2024 yılının aralık ayı için dolar/TL paritesine yönelik beklenti ise 39,4590 oldu.

MERKEZ BANKASI'NIN SON FAİZ KARARI İÇİN BEKLENTİ 250 BAZ PUAN

TCMB'nin anketine katılan 71 katılımcının yanıtları ile 21 Aralık 2023 tarihinde yapılacak Para Politikası Toplantısı'na (PPK) yönelik medyan tahmin 250 baz puanlık faiz artışı oldu.

Rapora göre TCMB, alacağı karar ile 2023 yılını yüzde 42.5'lik politika faizi ile tamamlayacak.

dolarrr1.jpg