Merkez Bankası Resmen Açıkladı: Dolar Kurunda Yıllar Sonra Bir İlk Yaşandı

Merkez Bankası Resmen Açıkladı: Dolar Kurunda Yıllar Sonra Bir İlk Yaşandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin mayıs sayısını kamuoyu ile paylaştı. Ekonomi piyasalarında söz sahibi katılımcıların yanıtlarıyla hazırlanan raporda dolar kuru için yıllar sonra bir ilk yaşandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay düzenli şekilde yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin son raporunu kamuoyuna sundu.

Geçtiğimiz yıllarda AKP güdümünde yürüttüğü arka kapı müdahaleleri ve hatalı para politikaları nedeniyle hem iç hem de dış piyasalarda büyük imaj kaybı yaşayan Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi, Hafize Gaye Erkan ve Fatih Karahan Başkanlığındaki dönemde yeniden merakla takip edilmeye başlandı.

Uluslararası ekonomi piyasalarında yaşanan güven kaybını giderebilmek ve kaybedilen imajı toparlamak için rasyonel ekonomi politikalarına ilişkin peş peşe adımlar atan Merkez Bankası, yaklaşık iki aylık süreçte 50 milyar dolara ilişkin döviz alımı gerçekleştirerek net döviz pozisyonunda son yılların en iyi noktasına ulaştı.

dolar7.jpgHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son günlerde dolar kurunda yaşanan yatay hareketliliğe dikkat çekerek, TCMB'nin yüksek alımları yapmaması halinde döviz kurunda 30 liranın aşağısının görülebileceğini belirtmişti. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yönelmesiyle birlikte ekonomide nelerin yaşanacağı her geçen gün daha büyük bir merak konusu haline gelirken, Merkez Bankası'nın 67 katılımcıya yönelttiği sorular ile hazırladığı ankette dolar kuruna ilişkin dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

YILLAR SONRA DOLAR KURUNDA BİR İLK YAŞANDI

Türkiye'de 2018 yılındaki seçimlerin ardından kesintisiz bir yükselişe geçen dolar kuru, özellikle 2021 yılının son çeyreğinde tarihi bir artış serisi yakalamış ve ekonomi yönetimi son çare olarak döviz kurunu baskılamak amacıyla Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını hayata geçirmişti.

Hazine'ye büyük bir zarar veren uygulamanın Türkiye'ye maliyeti 1 trilyon liraya yaklaşırken, haftalardır devam eden dolar kurundaki yatay hareketlilik hakkında Merkez Bankası'ndan şaşırtan bir çıkış geldi. Paylaşılan raporda, dolar kuru tahmininde radikal bir düşüşe gidildi.

dolar6.jpgNisan ayında paylaşılan ankette, 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla görülmesi beklenen dolar kuru için 40 lirayı işaret eden Merkez Bankası, bu ay paylaşılan raporda tahminini yıllar sonra ilk kez aşağı yönlü revize etti ve cari yıl sonu için dolar/TL paritesi beklentisini 38,7771 TL olarak açıkladı.

Raporda ayrıca bu ay sonu itibarıyla görülmesi beklenen dolar kuru için 32,6190 lira belirtilmiş olsa da, ayın bitimine günler kala dolar/TL paritesinin 32,2273 TL olması, gerçekleşecek rakamların beklentilerden de iyimser olacağını gösteriyor.

Bu nedenle TCMB'nin ilerleyen aylarda yıl sonuna yönelik beklentilerini düşürmesi ve dolar kurunda 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla beklenen kur seviyesin 35-36 lira bandına çekmesi bekleniyor.