Kredi Kartında Limitler Düşüyor Mu? Merkez Bankası'ndan Dikkat Çeken Uyarı!

Kredi Kartında Limitler Düşüyor Mu? Merkez Bankası'ndan Dikkat Çeken Uyarı!
Yerel seçimlerden önce kredi kartlarına önlem paketinin geleceği sıksıkla konuşuluyordu. Kredi kartı limitleri hakkında Merkez Bankası’ndan dikkat çeken bir uyarı yapıldı.

Merkez Bankası'ndan kredi kartı limitleri konusunda önemli bir uyarı yapıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gelir ile uyumlu limit belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

TCMB’nin Finansal İstikrar Raporu’nda, Hanehalkının finansal yükümlülüklerindeki artışta kredi kartı borçlarının başlıca etken olduğu belirtildi.

Raporda, "Tüketici temel mal ve hizmet enflasyonu, dijitalleşme kaynaklı kullanım kolaylıkları, ödemelerde nakit kullanımının azalarak kart kullanımının yaygınlaşması, bankaların yüksek limit artırımları ve kredi kartı taksit imkanları gibi faktörler kredi kartı bakiyelerinin büyümesinde etkili olmuştur" denildi.

kredi-karti.jpg

Raporda, aktif kredi kartı kullanıcı sayısının 28 milyona yaklaştığı vurgulanarak, bireylerin kredi kartı bakiyeleri ve limitlerinde önemli ölçüde artış yaşandığına dikkat çekildi. "Artan kredi kartı faiz oranları ile birlikte özellikle gelir ve borçlanma uyumsuzluğu olan bireylerde faize bırakma eğiliminin borç servis yükünü artırabileceği değerlendirilmektedir" ifadesi kullanıldı.

kredi-karti1.jpg

2024 yılı başı itibarıyla bireylere tanımlanan toplam kredi kartı limitinin 4.2 trilyon TL’ye, toplam kart bakiyesinin ise 1.3 trilyon TL’ye ulaştığı açıklandı.

50 bin TL ve altı limitli kredi kartlarında limit kullanım oranının artmaya devam ettiği görüldü. Bu kapsamda, kredi kartı limiti 50 bin TL’ye kadar olan bireylerin limitlerinin %51.6’sının borç bakiyesine dönüştüğü, daha yüksek limit gruplarındaki bireylerin ise limit kullanımının görece düşük seviyede kaldığı belirtildi.

Bireylerin tüm bankalardaki toplam limit tutarına göre belirlenen limit gruplarına bakıldığında, 200 bin TL ve üzeri limite sahip olan bireylerin toplam kredi kartı borçlarının yarısından fazlasına sahip olduğu görüldü.

Rapora göre, 8.7 milyon kişinin toplamda 171.3 milyar TL’lik kredi kartı bakiyesi bulunmakta olup, bu tutarın 88.3 milyar TL’si borçlanılmış durumda.

kredi-karti2.jpg

SEÇİMDEN ÖNCE ÇOK KONUŞULMUŞTU

Kredi kartlarına önlemler geleceği 31 Mart yerel seçimlerinden önce çok konuşulmuş, kulislerde, ekonomik krizin etkisiyle oy kaybına neden olacağı için önlemlerin erteleneceği dile getirilmişti.

Şu önlemler çok konuşulmuştu:

- Kredi kartlarına taksit uygulamasının kaldırılması
- Kredi kartı limitlerinin düşürülmesi
- Kredi kartı faiz oranlarının artırılması
- Asgari ödeme tutarının artırılması
- Yüksek limitli harcamaların kısıtlanması
- Lüks tüketim için harcama limitleri konulması

BAKAN ŞİMŞEK DE UYARMIŞTI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankaların kredi kartı limitleri ile ilgili uyarı yapmıştı. Şimşek, "Limit belirlerken gerçekçi beyan ve belgeye dayalı olması, bu limitlerin bütünlük arz etmesi önemli. Her banka kendi kafasına göre bir limit belirlememeli. Önümüzdeki dönemde sürpriz yapmadan, piyasaları bozmadan bu konuları çalışacağız. Sonuçlandırdığımız bir çalışma yok. Uluslararası kurallar neyi gerektiriyorsa onu yapacağız" ifadelerini kullanmıştı.