Merkez Bankası Bugün Duyurdu: Dolar Kuru O Tarihte 40 Liraya Ulaşacak

Merkez Bankası Bugün Duyurdu: Dolar Kuru O Tarihte 40 Liraya Ulaşacak
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay periyodik olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin nisan sayısını paylaştı. Raporda, ekonomi piyasasında söz sahibi aktörlerin açıklamaları sonucunda dolar/TL paritesinin hangi tarihte 40 liraya ulaşacağına yer verildi.

Son yıllarda yürütülen hatalı ekonomi politikaları nedeniyle ekonomi dünyasında güvenilirliği zedelenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Fatih Karahan başkanlığında kaybettiği imajı gidermeye çalışıyor.

Bu nedenle son aylarda piyasalara 'doğru veri' sunumu gerçekleştiren TCMB'nin yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi de ekonomistler ve ilgili kurumlar tarafından ilgiyle takip edilmekte. Bugün yapılan açıklamada, Piyasa Katılımcıları Anketi'nin nisan raporu kamuoyu ile paylaşıldı.

doo3.webp52'si finansal sektör ve 16'sı reel sektör olmak üzere toplam 68 katılımcının yanıtlarıyla oluşturulan raporda, atılması beklenen faiz adımları ve dolar/TL paritesinin geleceğine ilişkin beklentilere yer verildi.

DOLAR KURU AY SONUNDA 33 LİRA SINIRINA ULAŞACAK

Katılımcılara yöneltilen "Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir? (TL)" sorusuna verilen yanıtlarda, ortak beklenti 31 Nisan 2024 tarihi itibarıyla görülmesi beklenen dolar kurunun 32.91 TL seviyelerinde olduğunu gösterdi.

doviz2.jpgRaporda en dikkat çeken bölümlerden biri ise, dolar kurunun 40 TL sınırını ne zaman aşacağı oldu. 31 Aralık 2024 tarihi için yapılan tahminlerde, cari yıl sonu dolar kurunun 40.0098 TL'ye ulaşmasının beklenildiği aktarıldı.

Yılın son 8 aylık bölümünde beklenen dolar kuru artışı yaklaşık 7.5 TL olarak kayda geçerken, bu artışın düzenli olarak dağılması bekleniyor ve kur tarafında ani bir krizin yaşanmayacağı düşünülüyor.

MERKEZ BANKASI FAİZLERİ ARTIRMAYACAK

Ayrıca raporda, TCMB'nin Mayıs ayında gerçekleştireceği PPK toplantısına ilişkin tahminlerde, bu ay faizlerin pas geçileceği belirtildi.