Merkez Bankası bugün açıkladı: İşte 9 gün sonra görülecek dolar kuru

Merkez Bankası bugün  açıkladı: İşte 9 gün sonra görülecek dolar kuru
Dolar kurunda seçimden sonraki yatay seyir bozuldu. Dolar artık 34 TL'ye emin adımlarla ilerliyor. Bu sasabah 33.02'den başlayan dolar, geçen hafta 33.2'leri görmüştü. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde 9 gün sonra karşılaşacağımız dolar kuru verildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin temmuz sayısını paylaştı. Raporda ay ve yıl sonunda görülmesi beklenen dolar kuruna ilişkin beklentilere yer verildi.

31 Mart seçimlerinin ardından yatay bir seyir izleyen, geçen hafta ise yeniden yükselişe geçen dolar/TL paritesine ilişkin yatırımcıların merakı artarken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) merakla beklenen Piyasa Katılımcıları Anketi'nin temmuz sayısını yayınladı.

51'i finansal sektör, 16'sı reel sektör olmak üzere 67 katılımcının yanıtladığı sorular ile ortaya çıkan raporda, dolar kuruna ilişkin dikkat çeken ifadeler kullanıldı.

dolar-tl.jpg

İŞTE 9 GÜN SONRA GÖRÜLECEK DOLAR KURU

Raporun en dikkat çeken bölümü ise katılımcıların dolar/TL paritesine ilişkin beklentileri oldu. Katılımcılara yöneltilen "Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir?" sorusuna verilen yanıtlar sonucunda 31 Temmuz tarihinde görülmesi beklenen dolar kuru 33,3358 TL oldu.

Raporda yıl sonu görülmesi beklenen dolar kuruna ilişkin beklentiler ise 37,3667 TL oldu.
12 ay sonrası dolar kuru ise 41,5175 TL olarak öngörüldü.

HAZİRAN ANKETİ NE DİYORDU?

Bir önceki anket döneminde katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 38,7771'den 37,7463'e, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 41,7997'den 41,4115'e düşmüştü.

Bir önceki anket döneminde 30,5 milyar dolar olan yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi, bu dönemde 29 milyar dolara inmişti. Gelecek yıl için cari işlemler açığı beklentisi de 28,4 milyar dolara gerilemişti.