Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın Gariplikleri! Spotlar Mehmet Şimşek'e Dönebilir

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın Gariplikleri! Spotlar Mehmet Şimşek'e Dönebilir
10 Haber yazarı Barış Soydan "Hafize Gaye Erkan olayı büyüyecek" başlıklı yazısında Merkez Bankası Başkanıyla ilgili tartışmaları yazdı. Soydan "Merkez Bankası başkan yardımcıları Gaye Erkan’ın “garipliklerini” bir süredir konuşuyorlardı. CİMER’e yapılan şikayet sessizlik örtüsünü kaldırdı" dedi.

10 Haber yazarı Barış Soydan'ın yazısının ilgili bölümleri şöyle:

"İddialardan biri, CİMER’e yansıdığı gibi Gaye Erkan’ın ailesinin çok yoğun biçimde bankada vakit geçirdiği, özellikle Erkan’ın babasının bankada fiilen yönetici gibi davrandığı, bu arada çeşitli imkanların mevzuata aykırı biçimde usulsüz sağlandığıyla ilgili.

İkinci başlık, bizzat Gaye Erkan’ın yöneticiliğine ve tavırlarına ilişkin iddialar. Erkan’ın bankada süreçleri yönetme konusunda sıklıkla bocaladığı ve bunu personele mobbing’e varan tepkilerle yansıttığı iddia ediliyor.

hafize.jpg

Merkez Bankası yöneticilerinin emre itaate zorlandığı, iddialar arasında.

Mevzuatı zorlayan taleplere, hukuk sınırlarında karşı çıkan veya uyarıda bulunan bazı yöneticilerin görevden alındığı iddia ediliyor. Buna dair somut örnekler ve şahitlikler olduğu söyleniyor.

Üçüncü başlık, Erkan’ın kişisel hırslarının banka kimliğine ve duruşuna zarar verdiği iddialarıyla ilgili. Erkan ve babasının daha ilk günlerden itibaren basında ve sosyal medyada bazı isimlerle kurdukları ilişkiler, yürüttükleri PR çalışması bu kapsamda yer alıyor.

Bu çabaların bir sonucu olan Ahmet Hakan röportajının ortaya pek çok sorun çıkardığını hatırlayalım.
Dördüncü başlık, banka yönetimindeki garip bölünmüşlük. Artık bir sır değil, bankanın başkan yardımcıları bir süredir yakın çevreleriyle ve hatta finans ve medya dünyasından isimlerle Gaye Erkan’ın “garipliklerini” konuşuyorlar. Özellikle yaşça daha “kıdemli” bir başkan yardımcısının bunu esas görev gibi edindiği finans çevrelerinde biliniyor.

hafize-gaye.jpg

Buna karşılık Erkan’ın başkan yardımcılarına karşı tavrının amir havasında da olduğu konuşuluyor. Başkan yardımcılarının toplantılara katılımı, yurtdışı seyahatleri vb. konularda da Gaye Erkan’ın kontrolcü ve hatta dışlayıcı davrandığı iddia ediliyor.

Gelelim konunun iktidar ve özellikle Mehmet Şimşek boyutuna. Öncelikle şunu belirtelim: Merkez Bankası’nda yaşanan gariplikler eğer Şimşek’e iletilmiş ve en azından bir araştırma yapılmamışsa burada bir ihmal var demektir. Bunu not düşelim.

hafize2.jpg

CİMER’e yapılan şikayet Erkan’la ilgili sessizlik örtüsünü kaldırdı, başka şaşırtıcı bilgilerle karşılaşabiliriz. Yeni bilgiler spotların Şimşek’e dönmesine neden olabilir. Oysa Hafize Gaye Erkan'ın bulunup atanmasında en az sorumlululuk onundu."