Merkez Bankası Asgari Ücret Çağrısı Yaptı: Çalışanları İsyan Ettiren Mektup!

Merkez Bankası Asgari Ücret Çağrısı Yaptı: Çalışanları İsyan Ettiren Mektup!
Merkez Bankası dün hükümete açık mektup gönderdi. Mektupta asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesinin öngörülen politikaların tesis edilmesi için kritik önem taşıdığı belirtildi. Ancak asgari ücrete zam yapılmazsa 8 milyon kişi açlık sınırının altında yaşayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), hükümete açık mektup gönderdi. 2023’te enflasyon hedefinin tutturulamaması üzerine hükümete yazılan mektupta, “Para politikasındaki sıkı duruşun ihtiyatlı maliye politikası ile desteklenmesi, öngörülen dezenflasyon patikasının tesis edilmesi açısından kritik bir önem taşımaktadır” dedi.

AKP'nin yılın ikinci yarısında asgari ücrete zam yapmayacağı açıklamasına rağmen, net asgari ücret 17 bin 2 liraya yükseldi. Buna karşın, mart ayında 16 bin 793 liraya ulaşan açlık sınırı, nisan ayında asgari ücreti geride bırakması bekleniyor. Bu durumda, yaklaşık 8 milyon işçi açlık sınırının altında bir ücretle geçinmek zorunda kalacak.

"EKONOMİNİN FATURASI EMEKÇİLERE ÇIKARILIYOR"

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre ekonomideki krizin faturasının emekçilere kesilmesine tepki gösteren DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, AKP'nin son seçimlerde oy alabilmek için bile "havuç ve sopa" politikasını yürütemediğini ve asgari ücrete zam yapmak istemediğini dile getirdi.

Görgün, mevcut ücretlerle geçinmenin imkansız olduğunu ve batırılan ekonominin faturasının emekçilere çıkarılmaya çalışıldığını vurguladı.

Hükümete duyulan güvensizliğin yerel seçimlere de yansıdığını belirten Görgün, iktidarın "IMF'siz IMF programı" uyguladığını savundu.