Merkez Bankası 2019 yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

Merkez Bankası 2019 yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya 2019 yılının ilk enflasyon raporu toplantısında açıklamalarda bulundu. Çetinkaya yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 14.6 olduğunu açıkladı. Önceki tahmin 15.2 olarak duyurulmuştu.

İşte Çetinkaya’nın açıklamalarından satır başları:

ABD ve İngiltere'de büyüme performansı olumlu olsa da Euro Bölgesi'nde yavaşlama belirgin. Korumacılık eğilimleri belirsizliği artırıyor.

Bu dönemde küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin artması politika normalleşmesinin hız kaybedeceğini düşündürüyor.

Para politikasındaki sıkı duruş yurt içi finansal gelişmelerde ivme gösterilmesine katkıda bulundu. Türk Lirası gelişmekte olan para birimlerinden olumlu ayrıştı. Finansal koşullardaki sıkılık devam ederken kredilerin büyümedeki yavaşlaması belirgin hale geldi.

DENGELENME BELİRGİNLEŞTİ

Petrol ve ithalat fiyatlarındaki gerileme ve vergi indirimleri iç talepteki zayıflama enflasyondaki düşüşte etkili oldu.

Finansal koşullardaki belirgin sıkılaşmanın etkisi ile talep daraldı.

Son çeyreğe ilişkin göstergeler dengelenmenin belirginleştiğini gösteriyor.

VERGİ İNDİRİMLERİ ETKİLİ OLDU

Kredi faiz oranlarındaki gerileme ve kredi standartlarındaki sınırlı gevşeme bir önceki çeyreğe kıyasla bir miktar azaldı. Tüketci enflasyonu ekim enflasyon raporunda verdiğimiz tahminin altında gerçekleşti. Altın dışı tüketici enflasyonunda da benzer bir görünüm var. Enflasyonun öngörülenin altında kalmasında petroldeki düşüş ve TL’deki değerlenme var. Vergi indirimi ve talep koşulları da etkili oldu. 2018 yılının son çeyreğinde temel mal ve enerji grupları öne çıktı.

Hizmet grubu yıllık enflasyonu yükselişini sürdürdü. İç talepteki zayıflamanın fiyatlama davranışlarındaki bir miktar iyileşme ortaya çıktı. Değerli konuklar iktisadi faaliyet ekim enflasyon raporunda ortaya koyduğumuz şekilde yavaşladı. Bu dönemde GSYH dönemlik yüzde 1.1 daralırken yıllık 1.6 artış kaydetti.

Talep kompozisyonundaki dengelenme belirginleşerek devam etti. Kasım ayından itibaren uygulanan vergi teşvikleri daralmayı kısmen sınırlıyor. Küresel büyüme görümündeki kısmi yavaşlamaya rağmen dış talep gücünü koruyor. Firmaların dış piyasalara yönelme eğilimi mal ihracatını desteklemeye devam ediyor. Turizm ve diğer hizmet gelirlerinin olumlu seyri devam ediyor. Cari işlemler dengesi hızlı bir şekilde iyileşti.

2019 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ 14.6

2019 yılı boyunca enflasyon görünümünde iyileşmenin ılımlı bir toparlanmaya destek vereceğini öngörüyoruz.

Yakın dönem gelişmeler çerçevesinde petrol varil fiyatı tahminimizi 76.2 dolardan 63 dolara düşürüyoruz.

Yıl sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 13 olarak korundu.

Enflasyon tahminlerimizi sunuyoruz.

Enflasyonun 2019 yıl sonunda 14.6 olacağını, 2020 yılı sonunda yüzde 8.2, 2021 yılında 5.4, orta vadede yüzde 5.

Etiketler :