Merakla beklenen büyüme rakamı yarın açıklanıyor!

Merakla beklenen büyüme rakamı yarın açıklanıyor!
Türkiye ekonomisinin sıkı para ve mali politikalar ile yavaşlayan iç tüketim etkisi altında ikinci çeyrekte yüzde 3,2 oranında büyüme kaydetmesi ve 2024 yılı genelinde büyümenin yüzde 3,35 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Reuters'ın 11 farklı kurumla gerçekleştirdiği ankete göre, 2024 yılının ikinci çeyreği için büyüme tahminleri yüzde 1,6 ile yüzde 4,2 arasında değişkenlik gösteriyor. Önceki yılın aynı döneminde ise ekonomi, ikinci çeyrekte yüzde 3,9 tüm yıl boyunca ise yüzde 4,5 oranında büyüme yaşamıştı.

Hükümet, geçen yılki genel seçimlerden sonra uygulamaya koyduğu ekonomi programı çerçevesinde, enflasyonu düşürmek ve iç talebi kontrol altına almak amacıyla çeşitli önlemler aldı.

Cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırma politikalarının bir sonucu olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini Mart ayında olmak üzere kademeli olarak toplamda 4.150 baz puan artırdı.

Ekonomi yönetimi, ihracatı artırarak ve iç talep kaynaklı ithalatı azaltarak cari açığı daraltmayı ve büyümenin yapısında değişiklik yapmayı hedefliyor. Bu gelişmelerin enflasyonun da düşüşüne katkıda bulunacağı ifade ediliyor.

Geçtiğimiz hafta yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetlerinde, ikinci çeyrekteki mevcut verilerin, yıllık ve çeyreklik bazda gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) büyüme oranlarının ilk çeyreğe kıyasla gerileyeceğine işaret ettiği belirtildi.

Ekonomistlerin yıllık büyüme tahminlerinin medyasına göre, Türkiye ekonomisinin yüzde 3,35 oranında büyümesi öngörülüyor. Bu tahminler, yüzde 3 ile yüzde 3,5 aralığında yer alıyor.

Eylül ayında açıklanacak olan ve 2025-2027 dönemini kapsayacak Orta Vadeli Program (OVP) ile gelecekteki ekonomik büyüme tahminleri belirlenmiş olacak.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun geçtiğimiz çarşamba günü yapılan son toplantısında, büyüme kompozisyonundaki dengelenmenin devam ettiği, ihracat ve turizm gelirlerinin arttığı, cari işlemler açığının ise öngörülenden çok daha hızlı bir şekilde daraldığı vurgulandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ikinci çeyrek büyüme verilerini yarın açıklayacak.

Kaynak:AA