Mehmet Şimşek'ten Dolar Sahiplerini Terleten Açıklama: O Uygulama Kaldırılacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 bütçesi ile ilgili TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamalarda ani kur artışlarını engellemek için hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasındaki vergi muafiyetinin kaldırabileceğinin sinyallerini verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

20 Aralık 2021 tarihinde duyurulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının ikinci yılının geride bırakıldığını belirten Şimşek, uygulamadan çıkışların hızlandığını belirterek "KKM'den çıkış başladı, 3,4 trilyon liradan 2,7 trilyon liraya düştü. Biz inanıyoruz ki önümüzdeki sene bu çıkış tamamlanacak" ifadelerini kullandı.

BDDK raporlarına göre Eylül ayının ilk haftaları itibarıyla ortalama 75 milyar liranın üzerinde çıkış veren KKM mevduatı, son haftalarda 13.9 milyar liraya kadar gerileyerek ekonomi yönetiminde tedirginliğe neden oldu.

KKM'DE VERGİ MUAFİYETİ KALDIRILACAK

KKM'de halihazırda 2 trilyon 700 milyon 940 lira bulunurken, bu paranın büyük bir bölümü şirketlerin tuttukları nakitlerden oluşmakta. Mevduat hesaplarına kıyasla, vergi muafiyeti bulunan KKM, bu nedenle şirketler açısından büyük bir cazibe odağı haline gelirken, Bakan Şimşek uygulamadan çıkışların hızlanması ve KKM'nin tasfiyesi adına vergi avantajlarında düzenlemeye gidileceğini belirtti.

Kur Korumalı Mevduat sistemi için vergi muafiyetlerinin yeniden gözden geçirileceğini belirten Şimşek, uygulamadan elde edilen kur farklarına yeni bir vergi düzenlemesinin geleceğinin sinyallerini verdi. Bu değişiklik, yaz aylarından bu yana KKM için atılan kısıtlama adımları arasında en radikali olarak dikkat çekerken, söz konusu uygulamanın hayata geçmesi halinde KKM stoklarında yaşanacak erime rekor seviyeye yükselebilir.

Şimşek, yaptığı konuşmada düzenlemeye ilişkin "Finansal piyasalardaki istikrarı gözeterek programımızın diğer önemli bir hedefi olan KKM'den çıkış için gerekli adımları attık, atıyoruz. KKM stoku ağustos ayında 3,4 trilyon lirayla zirveyi bulmuştu, 8 Aralık itibarıyla 2,7 trilyona düşmüştür. Önümüzdeki dönemde KKM'yi şirketler ve bireyler nezdinde cazip kılan vergi düzenlemelerini de gözden geçireceğiz." ifadesini kullandı.

EKONOMİSTLERDEN "KUR KRİZİ YAŞANABİLİR" UYARISI

Ekonomistler, tasfiye sürecine karşın KKM'deki paranın halihazırda 100 milyar dolara yakın olduğunu belirtirken, tepeden inme kısıtlama kararlarının yeni bir kur krizi doğurabileceği uyarısında bulundu.

KKM'den çıkan paranın, TL mevduatlarına yönelmesini isteyen ekonomi yönetimi, bu doğrultuda bankalara verdiği örtülü talimatlar ile TL faizlerini artırın mesajı iletiyor. Buna karşın son aylarda mevduat faizlerindeki artış hızı durma noktasına gelirken, KKM'ye getirilecek vergi kısıtlamaları uygulamadan çıkacak paranın yeniden döviz tevdiat hesaplarına gidebilme riskini doğurmakta.

Ekonomist Alaattin Aktaş, söz konusu durumun Türkiye'de yeni bir kur krizine neden olabileceği uyarısında bulunarak, sistemden çıkışların kademeli şekilde yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu kadar büyük bir paranın önemli bir bölümünün yeniden dolar hesaplarına yönelmesinin Türkiye'de eşi benzeri görülmemiş bir kur krizine yol açabileceği uyarısında bulunan Aktaş, uygulamadan çıkışın uzun bir zamana yayılması gerektiğinin daha isabetli olacağını hatırlattı.

Etiketler :