Mehmet Şimşek sanayideki daralmanın nedenini bu sözlerle açıkladı

Mehmet Şimşek sanayideki daralmanın nedenini bu sözlerle açıkladı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yılın ikinci çeyreğine dair verilere ilişkin değerlendirme yaptı.

Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin ötesine geçti. Ancak, bazı sektörlerdeki daralma dikkat çekti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik büyüme rakamlarını değerlendirirken beklenmedik bir detaya işaret etti.

TÜRKİYE EKONOMİSİ BEKLENENİ AŞTI

2024 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye, yıllık yüzde 2,5 oranında büyüme kaydetti. Böylece yılın ilk yarısındaki yıllık büyüme yüzde 3,8’e ulaştı. İkinci çeyrek itibarıyla yıllıklandırılmış milli gelir, 1,2 trilyon doları aştı.

SANAYİ SEKTÖRÜNDEKİ DARALMA ŞAŞIRTICI OLDU

Takvim ve köprü günlerinin etkisiyle sanayi sektörü, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 23’lük bir payla daralma yaşadı. Ancak, bu daralma diğer sektörlerdeki büyüme ile dengelendi. Sanayi haricindeki tüm sektörler büyüme kaydetti.

İÇ TALEP VE DIŞ TALEP DENGESİ

Ekonomideki dengeleme süreci devam ediyor. İç talebin büyümeye katkısı 1,2 puan gerilerken, net dış talep büyümeye 1,3 puan katkı sağladı. Bu denge, Türkiye ekonomisinin farklı sektörlerdeki hareketliliğini koruduğunu gösteriyor.

İSTİHDAM VE İŞSİZLİK ORANLARI SABİT KALDI

İşsizlik oranı yüzde 8,8 seviyesinde yatay seyretti. İkinci çeyrekte istihdam, geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 milyon kişi artarak, önceki çeyreğe göre 205 bin kişi artış gösterdi.

GELECEK DÖNEM İÇİN BEKLENTİLER

Öncü göstergeler, yılın üçüncü çeyreğinde büyümenin dengelenerek devam edeceğine işaret ediyor.

2024 genelinde iç talebin büyümeye daha az katkı verdiği, ancak dengeli bir büyüme kompozisyonunun sürdürüleceği öngörülüyor.

Kaynak:Haber Merkezi