Meclis'te EYT maratonu

EYT düzenlemesinin kanun teklifi bugün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Düzenleme hayata geçtikten sonra hak sahipleri, emeklilik için başvuru yapabilecek. Ayrıca yaş şartının kaldırıldığı yasa teklifinde prim gün sayısı şartının olması tepkilere neden oldu. Komisyon’da bugün görüşülecek yasa teklifinde EYT’lilerin yeni talebi ise kademeli prim şartının kaldırılması oldu.

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde adım adım sona yaklaşılıyor. Meclis Başkanlığı'na sunulan düzenleme, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınıyor.

Sabah saatlerinde görüşmeler gergin başladı. Muhalefet, düzenlemenin eksik olduğunu ifade etti. Hem katsayı hem de prim gün sayısı konusunda mağduriyet olduğu belirtildi.

Komisyon çalışmalarına başladı ve gerilim sona erdi. Komisyon çalışmalarında teklife yeni maddeler de eklenebileceği belirtildi.

Kademeli prim sistemi kaldırılacak mı?

Yaş şartının kaldırıldığı yasa teklifinde prim gün sayısı şartının olması tepkilere neden oldu. Komisyon’da bugün görüşülecek yasa teklifinde EYT’lilerin yeni talebi ise kademeli prim şartının kaldırılması oldu. Komisyonda bugün bu durumun da görüşülmesi bekleniyor.

Başvurular ne zaman yapılacak?

Başvurular, kanun Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra başlayacak. Koşulları yerine getirenler, süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek.

EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek.

Maaşlar ne zaman ödenecek?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

AKP olarak bir an önce teklifi yasalaştırmak istediklerini söyleyen Erdoğan, "Emeklilikte yaşa takılanlar kapsamında emekliliğe hak kazanan vatandaşlarımıza, ilk aylıkları şubat ya da mart gibi bağlanabilir" açıklamasını yaptı.