Mart Ayında SSK ve Bağ-Kur Emeklisine Zamlı İkramiye mi Verilecek Seyyanen Zam mı Yapılacak?

Mart Ayında SSK ve Bağ-Kur Emeklisine Zamlı İkramiye mi Verilecek Seyyanen Zam mı Yapılacak?
SSK ve Bağ-Kur emeklisine yapılan yüzde 49.25'lik zamma karşın, en düşük emekli maaşı yalnızca yüzde 33.34 oranında artırılarak 10 bin lira seviyesine çıkarıldı. Gelen tepkilerin ardından seçim öncesi harekete geçmesi beklenen iktidarın masasındaki iki seçenek, Ramazan ve Kurban Bayramları'nda zamlı ikramiye vermek ve en düşük emekli maaşına seyyanen zam yapmak.

Temmuz ayında yapılan zammı yalnızca kök maaşlara yansıtan hükümet, halihazırda en düşük emekli maaşı alan milyonlarca vatandaşın eline geçen parada hiçbir artış yaşanmamasına neden olmuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Ekim ayında açılacak TBMM'yi işaret ederek, en düşük emekli maaşlarına zam yapılacağının sözünü vermiş olsa da, bu vadinden de geri adım atan hükümet, bir defaya mahsus olmak üzere dağıttığı 5 bin TL'lik ikramiyeler ile emekliye adeta sus payı dağıtmıştı.

lira7.jpgEMEKLİYE MART AYINDA ZAM YAPILACAK MI?

16 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamadan da beklediğini bulamayan emekliler, ilk aşamada yalnızca yüzde 42.57 oranında zam alırken, bu oran gelen tepkilerin ardından memurlarla eşitlenerek yüzde 49.25 seviyesine çıkarılmıştı. Ancak hükümetin en düşük emekli maaşını yalnızca 10 bin TL'ye çekmesi, milyonların tepkisini çekerken bu hamlenin arkasında yatan gerçek kısa sürede ortaya çıktı.

AKP iktidarı, tıpkı geçen yıl yapılana benzer olarak seçim öncesi baskın bir emekli zammı ile en düşük emekli maaşını artırmaya hazırlanıyor. Buna karşın, mevcut şartlarda en düşük emekli maaşı alanların sayısının 6-7 milyona yakın olması, ekonomi yönetiminin bu adıma rıza göstermemesine neden olmakta.

lira3.jpg

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "çalışan ve emekli ücretlerini" bir ayak bağı olarak tarif etmesinin ardından son olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına atanan Fatih Karahan da yaptığı enflasyon toplantısında asgari ücret artışını enflasyona temel sebep olarak göstermişti.

AKP, EMEKLİYİ İKRAMİYE İLE GEÇİŞTİRMEYE HAZIRLANIYOR

Ankara kulislerinde paylaşılan bilgilere göre, mevcut ekonomi yönetiminin emekli zammı konusunda hükümeti ikna etmesi halinde iktidar, seçim öncesi seyyanen zam yerine yalnızca emeklilerin bayram ikramiyeleri için radikal bir artış yapacak.

Zamlı emekli aylıklarının her ay ödenmesinden ziyade, bir defaya mahsus olmak üzere yüksek bir ikramiye ödemesi yaparak emeklilere daha düşük bir pay sunmayı düşünen hükümetin masasında Ramazan ve Kurban Bayramları için emeklilere 5 bin TL'lik ikişer ikramiye ödemesi bulunuyor.

Etiketler :