Mart ayı enflasyonu açıklandı, hesaplar değişti! .Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Mart ayı enflasyonu açıklandı, hesaplar değişti! .Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Mart ayı enflasyonu dün açıklandı ve bu enflasyon rakamlarının duyurulmasının ardından emeklilerin alacakları en düşük maaşlarının hesapları da değişti. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte güncel hesaplamalarla ilgili detaylar:

Pandemi döneminde artan enflasyon, ülkemizde ve dünya genelinde ekonomik sorunlara neden oldu. Bu durum, ekonomi yönetimlerini endişelendirmeye devam ediyor. Yüksek enflasyonla mücadele kapsamında sıkı para politikaları uygulanıyor ancak bu durum, hayat şartlarının daha da zorlaşmasına yol açıyor, özellikle emekliler üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor.

Enflasyonla mücadele çabaları devam ederken, en düşük maaş alan emekliler bu durumdan en çok etkilenen gruplar arasında yer alıyor. Hayat şartlarının zorlaşmasıyla birlikte emekliler, maaşlarına yapılacak zam oranlarını merak ediyorlar.

em.webp

Mart ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından, emeklilerin alacakları maaşlara dair hesaplamalar da yapılmaya başlandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun mart ayı enflasyonunu yüzde 3,16 olarak açıklaması, emekli maaşlarına yönelik beklentileri de etkiledi.

Uzmanlar, ocak, şubat ve mart aylarındaki toplam enflasyonun yüzde 15,05 olduğunu belirtiyorlar. Geri kalan 3 ayda da toplam enflasyona bağlı olarak zam oranının yüzde 20 ila 25 arasında değişebileceği tahmin ediliyor. Bu tahminler doğrultusunda, emeklinin en düşük maaşı temmuz ayı itibariyle 17.000 TL'ye yükselebilir.

emekli21.jpeg

Maaşlara Ne Zaman Yansıyacak?

Emekli maaş zamları her sene Temmuz ve Ocak aylarında olmak üzere iki kere uygulanır.

Mart ayı enflasyonu Temmuz ayındaki zammı etkileyecek.

Temmuz ayında emekliler, %2,29'luk enflasyon farkı ve %5'lik toplu sözleşme zammı olmak üzere toplamda %7,29 zam alacaklar.

Bu zamla birlikte en düşük emekli maaşı 3.750 TL'ye (SSK ve Bağ-Kur) ve 4.110 TL'ye (memur emeklileri) yükselecek.