Mahfi Eğilmez'den ertelenen kredi kartından 750 TL kesintisi yorumu

Mahfi Eğilmez'den ertelenen kredi kartından 750 TL kesintisi yorumu
İktisatçı Mahfi Eğilmez, kredi kartından 750 TL kesinti öngören ve sonrasında ertelenen Savunma Fonu'na katkı düzenlemesini ele aldı. Mahfi Hoca, teklif ilk duyurulduğunda "Kredi kartı limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz. Kredi borçtur. Vergi, borçludan değil krediyi veren alacaklıdan alınır. Bilimden uzaklaştıkça feci bir kavram kargaşasının içine giriyoruz." demişti.

AKP hükümetinin, savunma sanayiini desteklemek için kredi kartı limiti 100 bin TL olan kart sahiplerinden 750 TL alma planı üzerine çok sayıda kişi bankalara telefon yağdırdı. Limitleri 100 bin lira altına düşürmesinin ardından teklif ertelendi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, ekonomide son gelişmeleri ele aldı. Kredi kartından 750 TL kesinti öngören Savunma Fonu'na katkı düzenlemesinin ertelenmesini "zaten eleştirmiştim" diyerek değerlendirdi.

Eğilmez'in açıklaması şöyle;

"En başında eleştirdim zaten. Bunun kaldırılmış olmasından mutluyum. Bir kere vergi diye çıktı vergi olmadığı anlaşıldı. Bir limit tanınıyor size bu bir hayal. Datça'da ev alacağım diye hayal kurunca sizden bunun için vergi alınabilir mi? 100 bini geçenden 750 diye çıktı.

Son derece yanlış. Limitten vergi alınamaz. Kullanımdan da vergi olmaz. Kredi kartı borçtur. Borç alan adam vergi ödemez. Borcu veren vergiyi öder. Son derece yanlıştı mantık olarak. Bu vergi değil fona alınacak bir katkı payı dendi, bu da yanlış. Hayalden katkı payı alınamaz. Bankalar zaten kart kullandığınız için bir kısmı aidat alıyor. Burada devletin verdiği bir hizmet yok, banka veriyor. Devlet bankadan alabilir ona bir şey diyemem. Çekilmesi çok doğru oldu."


Devletin bir bütçesi olur, başka da bir şeyi olmaz. O da tuhaf bir şey. Gelir vergisini alıyorum filancaya destek olacağım diye almazsın. Bu büyük bir yanlıştı 80'lerde, tasfiye edene kadar devlet akla karayı seçti. Tekniğinde hata var. İşin tekniği yanlış. Bir daha bu haliyle gelmez. Bu düzelecek gibi değil. Bankalardan aldığın vergi var BSMV. Onu artırdım desen bir şey diyemezsin, bir tekniği, mantığı var." dedi.

Kaynak:CNBC-e