Kripto'da Son Viraj! Bu Şartı Yerine Getirmeyene Lisans Yok

Kripto'da Son Viraj! Bu Şartı Yerine Getirmeyene Lisans Yok
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in gri listeden çıkmak amacıyla gündeme getirdiği kripto varlıklara yasal düzenlemede sona gelindi. Yasanın çok yakında meclise geleceği konuşuluyor.

Kripto para platformları düzenlemesi TBMM’ye geliyor. Artık platformlara lisans ile şirket kurma ve belirli oranda sermaye şartı geliyor. Düzenleme ile hem Türkiye gri listeden çıkacak hem de kara para aklama ile mücadeleye katkı verecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda sona gelindiği ve düzenlemenin çok yakında meclise geleceği konuşuluyor.

kripto.jpg

ARTIK LİSANS ALMADAN ŞİRKET KURAMAYACAKLAR

Dünya’dan Bilal Bozkurt’un haberine göre, kripto varlık alım-satım platformları, Türkiye’de lisans alıp şirket kurmadan ofis açamayacak, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunamayacak. Kripto gelirleri diğer finansal araçlar gibi vergilendirilecek.

kripto2.jpeg

SERMAYE ŞARTI GELİYOR

Yapılacak düzenlemeye göre kripto para platformlarına asgari sermaye şartı getirilecek. Fakat sermaye şartının beklentilerin üzerinde olacağı da konuşulanlar arasında.

Bu arada, kripto para şirketlerinin denetiminde yetki Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) olacak. Yapılacak düzenlemeyle kripto para borsaları aracı kurum gibi çalışacak. Bu +şekilde platformların kurumsal yönetim ilkeleriyle yönetilmesi sağlanacak. Şirketler sıkı denetime tabi tutulacak ve şartları sağlayamayanlara yönelik ağır cezalar uygulanacak.

kripto4.jpg

KAZANÇLAR VERGİLENDİRİLECEK

Ayrıca kripto para borsalarının saklama yükümlüğünü Takasbank yapacak. Yapılacak düzenlemeyle kripto varlıklardan elde edilecek kazancın vergilendirilmesi için de kurallar belirlenecek. Bu düzenlemeler, kripto varlık endüstrisinin kötüye kullanılmasını önlemek ve bireysel yatırımcıları korumak amacı taşıyor.