Krediyle Ev Almak Hayal Mi? 1 Milyon TL'lik Kredinin Geri Ödemesi Ne Kadar?

Krediyle Ev Almak Hayal Mi? 1 Milyon TL'lik Kredinin Geri Ödemesi Ne Kadar?
Dar ve orta gelirlinin krediyle ev alması zorlaştı. 1 milyon TL'lik kredinin aylık taksiti 35 bin lira.

Yüksek faiz seviyelerine rağmen, kredili konut satışları artış göstermeye başladı. Şubat ayında, ipotekli konut satışları 8,827 olarak gerçekleşti. Uzmanlar, kredili satışlarda bir artış olmasına rağmen, kredi miktarının azaldığına işaret ediyor.

Konut kredisi faizleri rekor seviyelerde seyrediyor olmasına rağmen, kredili konut alımlarında artış yaşanıyor.

kredi3.jpg

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) konut istatistiklerine göre, kredili konut alımları şubat ayında artış kaydetti.

İpotekli konut satışları, şubatta 8,827 olarak gerçekleşirken, ocak ayında bu rakam 5,935 olarak belirtilmişti. Şubat ayında ipotekli konut satışının toplam konut satışı içindeki payı yüzde 9.4 olarak açıklandı.

Kredili konut satışları, geçen yılın şubat ayına göre yüzde 49 oranında azaldı. Bu arada, kredi faiz oranları yıllık bazda yaklaşık olarak yüzde 40 seviyesine yükseldi.

kredi1.jpg

Düşük gelir grubundaki bireyler ev kredisi almakta zorlanıyor

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanvekili Mustafa Hakan Özelmacıklı, ipotekli satışlarda bir artış olduğunu ancak kullanılan kredi miktarının azaldığını belirtti.

Özelmacıklı'ya göre, vatandaşlar konut alımlarında eksik kalan kısımları tamamlamak için kredi çekiyorlar.

Dar ve orta gelir gruplarının ev alması zorlaşıyor, zira 1 milyonluk bir kredi için aylık ödeme miktarı 35 bin liraya kadar ulaşabiliyor.

kredi.png

Kira fiyatları ne durumda?

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, arzın yetersizliğine dikkat çekerek, kira fiyatlarının önümüzdeki yaz aylarında tekrar yükselebileceğini belirtiyorlar.

krediyle-ev-almak.jpg

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ocak ayında konut almak isteyen kişilerin kredi değer oranını yüzde 75'e kadar daraltmıştı. Bu kararla, yatırım amaçlı konut alımlarının yavaşlatılması amaçlanmıştı.