Kredi kartlarında iki yeni düzenleme!

Kredi kartlarında iki yeni düzenleme!
Nakit avans çekenler dikkat, o limit sınırlandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı kullanımında iki yeni düzenleme getirdi. Bu düzenlemeler, nakit avans kullanımını sınırlamayı hedefliyor ve ekonomik sıkılaşmanın bir parçası olarak değerlendiriliyor.

kredi-karti.jpg

Önceki uygulamaya göre, bankalar kredi kartı nakit avanslarında taksit süresini 12 aydan 6 aya çekmişti. Ancak, beklenen soğumanın sağlanamaması üzerine, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan yeni düzenlemeyle bu süre 3 aya indirildi. Ayrıca, kredi kartlarından çekilecek paralarda 3 aydan uzun taksit yapılması da engellendi.

kredi-karti1.jpg

Bir diğer önemli değişiklik ise nakit avans limitleriyle ilgili. Önceden, bankalar kredi kartı limitleri kadar nakit avans verebiliyordu. Şimdi ise BDDK, kredi kartlarında nakit avans işlemlerinin toplam limitin yalnızca yüzde 25’i kadar olabileceğini belirtti. Örneğin, 10 bin lira limitli bir kredi kartı sahibi, bir gün içinde en fazla 2 bin 500 lira nakit avans çekebilecek.

Bu düzenlemeler, nakit avans kullanımını sınırlayarak, düşük faizli nakit avans çekimlerine yönelik talebi azaltmayı amaçlıyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kredi kartı işlemlerindeki taksit düzenlemeleriyle ilgili eleştirileri, sektörde yeni yasakların gündeme gelebileceği spekülasyonlarına yol açtı.

Kaynak:Ekonomi Servisi