Kredi Kartı Sahiplerine Soğuk Duş: Seçim Sonrası Herkesin Limiti Bu Seviyeye İndirilecek

Kredi Kartı Sahiplerine Soğuk Duş: Seçim Sonrası Herkesin Limiti Bu Seviyeye İndirilecek
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) seçim sonrası kredi kartlarına yönelik atacağı kısıtlama adımları yavaş yavaş ortaya çıkmış durumda. Bankalar tarafından kredi kartı sahibi milyonlar için faiz artırma, limit daraltma ve asgari ücret oranlarının yukarı çıkarılacağı iddia edildi.

Geçtiğimiz yıl göreve gelen yeni ekonomi yönetimi, parasal sıkılaşma sürecine hız verirken, Haziran ayından bu yana geçen sürede politika faizleri yüzde 50'ye yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk aylarında yayınladığı tebliğ ile kart faizleri için tavan oran belirlemiş olsa da, geçtiğimiz haftalarda alınan Resmi Gazete kararı ile kredi kartlarından çekilen nakit işlemlerine yönelik faiz oranı yüzde 5'e yükseltilmişti.

Ekonomi dünyası, fiili olarak uygulanan seçim ekonomisine 1 Nisan itibarıyla son verileceğini belirtirken, ekonomi politikalarında yaşanacak değişimin etkilerinin kredi kartı faizlerini de vuracağına dikkat çekti.

kart33.jpgKREDİ KARTLARINA 3 YENİ KISITLAMA GELİYOR

İktisatçı Hayri Kozanoğlu, seçimlerin sonrasında kredi kartlarına uygulanacak kısıtlamaları sosyal medya hesabından paylaşarak, şu ifadeleri kullandı:

"Seçimler sonrası kredi kartlarının faizlerini artırma,limitlerini daraltma,asgari ödeme oranlarını yükseltme gibi adımlar atılacak. Akut borç ödeme sorunları boy gösterecek. Dinamik bir toplumsal direniş biçimi olarak “borçlular hareketinin” çok ciddi potansiyeli bulunuyor!"

TÜM KART LİMİTLERİ BU SEVİYEYE DÜŞÜRÜLECEK

Geçtiğimiz haftalarda Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ aracılığıyla nakit avans işlemlerine uygulanan faiz oranlarını yukarı çeken TCMB, almaya hazırlandığı yeni karar ile tüm kart limitlerini düşürmeye hazırlanıyor.

BDDK'nın sınırlamalarına karşın, tüm bankaların bireysel müşterilerine yönelik kredi kartı faizlerini aylık kazancın 10 katına kadar çıkardığını belirten ekonomistler, yapılacak düzenlemelerin ardından milyonlarca kart limitinde değişikliğe gidilmesi ve kart limitlerinin aylık kazancın 4 katı olarak sabitlenmesini bekliyor.