Kredi kartı sahiplerine müjde: O kısıtlama kaldırılıyor

Kredi kartı sahiplerine müjde: O kısıtlama kaldırılıyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart ayında kredi kartları nakit avans işlemlerinde taksit sayısını 12'den 3'e düşürmüştü. TCMB'nin, yaklaşık 5 ay sonra bu kısıtlamayı kaldırdığı öğrenildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılının ilk aylarında parasal sıkılaşma adımlarının sekteye uğramamasını gerekçe göstererek kredi kartlarına yönelik çok sayıda kısıtlama getirildi.

Mart ayında bankalar tarafından müşterilerine sunulan taksitli nakit avans uygulamasına sınırlamalar getiren Merkez Bankası, bu kapsamda normal şartlar altında 12 aya kadar kullanılabilen taksitli nakit avans vadeleri, ilk aşamada 6 sonrasında ise 3 aya düşürülmüştü.

kredi-karti-5-1698333730.jpg

BDDK BANKALARA 'NORMALLEŞME' ÇAĞRISINDA BULUNDU

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) geçtiğimiz hafta bankalara normalleşme çağırısında bulunduğu ve bankaların bu çağrı üzerine peş peşe faiz kısıtlamalarından vazgeçtiği öğrenildi.

Birçok özel banka şu anda kullanıcılarına 12 aya varan vadelerle taksitli nakit avans imkanı sunarken, alınan bu kararın gerekçesine ise nakit avans faizlerinin yüzde 5'e çekilmesi gösterildi.

gettyimages-1203763961-880a467befb64f39856f3fc7904ae12a.jpg

YÜZDE 5 FAİZ NAKİT ÇEKİMİ BİTİRDİ

Ekonomim'in haberine göre, sıkı para politikası yüksek enflasyon eriyen alım gücü yılın özellikle ilk çeyreğinde vatandaşları kredi kartından nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarına yönelendirdi. İhtiyaç kredi faizine göre düşük kalan kredili mevduat hesabı ile kredi kartından nakit çekim faizlerine 16 Mart'tan itibaren yüzde 5 faiz getirildiği gecikme faizi ise yüzde 5,3’e çıkarıldı. Bu hamle özellikle kredi kartından nakit çekimde etkili oldu. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre kredi kartından nakit çekim yılın ikinci çeyreğinde birinci çeyreğe göre yüzde 50,11 azaldı, reel olarak düşüş ise yüzde 54 olarak hesaplandı.

Etiketler :