Kredi Kartı Kullanıcılarını Rahatlatan Uygulamaya da Son Veriliyor! Kamu Bankaları Bu Kararı Aldı

Kredi Kartı Kullanıcılarını Rahatlatan Uygulamaya da Son Veriliyor! Kamu Bankaları Bu Kararı Aldı
Kamu bankaları kredi kartı harcamalarında kısıtlamaya gitti, özel bankalar benzer adımı atabilir.

Kredi harcamalarındaki artışı kontrol altına almak amacıyla yapılan düzenlemeler kapsamında, kamu bankaları harekete geçti. Nakit avans limitlerine yüzde 25 sınırı getirilmesinin ardından, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, kredi kartı harcamalarını daha da kısıtlayacak yeni bir adım attı.

SONRADAN TAKSİTLİ NAKİT AVANSLARDA KISITLAMA

Banka Dünyası'nın haberine göre, sonradan taksitlendirme uygulamasında değişiklik yapacağı öğrenildi. Buna göre, bireysel kredi kartlarıyla sağlık, eğitim, vergi ve sigorta ödemeleri gibi belirli alanlarda 1 Nisan’dan itibaren taksitlendirme yapılabilecek. Ancak giyim, market, elektronik ve benzeri alışverişlerde bu uygulamaya izin verilmeyecek.

35.png

ZİRAAT BANKASI'NDAN DETAYLAR

Ziraat Bankası, bin TL ile 100 bin TL arası sağlık ve eğitim, bin TL ile 25 bin TL arası vergi ve sigorta ödemelerinde faizsiz 4 aya kadar taksit imkanı sunacak. Ayrıca, bu sektörlerdeki harcamalara kampanya dahilinde olmayan 500 bin TL’ye kadar olan tutarlar da yasal vadelerle taksitlendirilebilecek.

ÖZEL BANKALARDA HALA DEVAM

Özel bankalarda da benzeri bir uygulamanın gelebileceği konuşulsa da henüz resmi bir karar alınmış değil. Dolayısıyla, özel bankalarda sonradan taksitlendirme uygulaması devam ediyor.

ENFLASYONLA MÜCADELE İÇİN ADIM

Bu adımların, enflasyonun kontrol altına alınması ve kredi harcamalarının dengelenmesi amacıyla atıldığı belirtiliyor. Özellikle son dönemde yaşanan enflasyon artışı ve yüksek kredi kartı harcamaları, bu tür önlemleri gündeme getirmişti.

Kredi kartı harcamalarındaki bu kısıtlamaların etkisiyle, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarında ve harcama tercihlerinde değişiklikler olması bekleniyor. Ayrıca, bu önlemlerin enflasyon üzerindeki etkisinin önümüzdeki dönemde daha net bir şekilde görülmesi bekleniyor.

MEHMET ŞİMŞEK'TEN DÜZENLEME SİNYALİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce kredi kartı limitlerine yönelik düzenlemelerin gündeme gelebileceğini belirtmişti. Ancak henüz resmi bir düzenleme yapılmış değil ve konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor.