Kredi Kartı Kullananlar Büyük Tehlikede: Ödemenizi Bu Şekilde Yapmak Başınıza Dert Açabilir

Kredi Kartı Kullananlar Büyük Tehlikede: Ödemenizi Bu Şekilde Yapmak Başınıza Dert Açabilir
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) peş peşe aldığı faiz artırımlarının ardından harekete geçen bankalar, geçtiğimiz ay itibarıyla kredi kartı pos komisyonlarını yüzde 3.5 seviyesine yükseltmişti. Bu durumdan şikayet eden ve bankaları "emeksiz ortak" olmakla suçlayan esnaflar, yeni bir ödeme yöntemine geçti. Bu ödeme yöntemini kullananların ise başı büyük derde girebilir.

28 Mayıs seçimlerinin ardından ekonomi politikalarında 180 derece değişikliğe giden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hafize Gaye Erkan liderliğinde yeni bir para politikası belirlerken, peş peşe gelen faiz artırımları en büyük etkisini kredi kartları üzerinde göstermişti.

Faiz artışlarının ardından harekete geçen bankalar, birçok işletmede yüzde 0.79 ile 0.89 arasında bulunan pos cihazı komisyon oranlarını yüzde 3.5 seviyesine yükseltti. Alınan bu karara isyan eden esnaflar, bankaları "emeksiz ortak" olmakla suçlarken, yapılan değişikliklerin ardından ödeme sistemlerinde köklü bir değişikliğe gidildi.

kart1.jpg

İŞLETMELER POS CİHAZLARINI KALDIRIYOR, QR KODA GEÇİYOR

Birçok işletme, herkesin akıllı telefon ve mobil uygulamalara sahip olduğu düşüncesi ile pos cihazları nedeniyle fazla komisyon vermemek için işletmelerine QR kod asmaya başladı. Söz konusu durumda saniyeler içerisinde ödenecek ücret, bankalararası hesaplardan transfer edilirken, bu yöntemi kullanmanın çok ciddi sıkıntıları bulunmakta.

tl1.jpgVERGİ KAÇAKÇILIĞI VE KARA PARA SUÇUNA BULAŞABİLİRSİNİZ

Her ne kadar çoğunlukla restoran ve düşük ücretli ticaretlerde kullanılıyor olsa da bu yöntem, uzmanlara göre çok büyük sakıncalara yol açabilir. Kartlı ödeme yapmak yerine banka hesabından QR koda aktarılan para, vergi ödemelerinde gösterilemeyebiliyor.

İşletmeler, bu yöntem ile pos komisyonu ödemediği gibi, istemeleri halinde vergi matrahında da oynamalar yapabiliyor. En önemlisi ile para transferinin gerçekleşeceği hesabın herhangi bir adli suç olayına karışıp karışmadığının bilinmemesi.

Söz konusu ödemenin ardından, para transferinin iletildiği hesabın MASAK tarafından herhangi bir soruşturmaya alınması, transfer gerçekleştirildiği için ödemeyi yapan tarafı da zan altında bırakmakta. Bu süreçlerle başını ağrıtmak istemeyenler içinse uzmanlar uyarısı "QR ile ödeme yapmayın" şeklinde.

tl3.jpg