Kredi Borcu Ödeyenler Dikkat: Daha da Zorlaşacak!

Kredi Borcu Ödeyenler Dikkat: Daha da Zorlaşacak!
Ülkenin yarısı borç ödüyor. Artan hayat pahalılığı ve günden güne azalan alım gücü nedeniyle çıkmaza giren vatandaşın bankalara olan borcu bir yılda yüzde 67,6 arttı. 29 Mart BDDK verilerine göre, toplam kredi kartı ve tüketici kredisi toplamı TL 3 trilyon. Sürekli yükselen kredi faizleri borcu geri ödemeyi de zorlaştıracak.

Artan hayat pahalılığı ve günden güne azalan alım gücü nedeniyle çıkmaza giren vatandaşın bankalara olan borcu bir yılda yüzde 67,6 arttı.

29 Mart BDDK verilerine göre, toplam kredi kartı ve tüketici kredisi toplamı TL 3 trilyon. Sürekli yükselen kredi faizleri borcu geri ödemeyi zorlaştıracak.

kredi-tablo-1nisan.png

TÜKETİCİLER İÇİN ZOR GÜNLER BAŞLAYACAK

Bayram öncesi haftada (haftalık) %2.3 oranında artış gösteren tüketici kredilerinin Bayram’dan sonra hızla yavaşlaması beklenebilir. Tüketiciler için zor günler TCMB Nisan PPK toplantısında bir kez daha faiz artırırsa başlayacak.

BDDK verilerine göre Mart 2023 sonu itibariyle 1 trilyon 849 milyar lira olan tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları harcamaları toplamı Mart 2024 sonu itibariyle 3 trilyon 100 milyon liraya yükseldi.

40 MİLYON KİŞİ BORÇLU

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi mart ayında yayınladığı son verilere göre, Ocak 2024 yılı sonu itibariyle bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 2 milyon kişi artarak 40 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 71 bin TL düzeyinde gerçekleşti.