Koç Holding 8 Milyar Doları Oraya Yatıracak! Yapı Kredi'nin Satışıyla Kurulacak Fabrika Ortaya Çıktı

Koç Holding 8 Milyar Doları Oraya Yatıracak! Yapı Kredi'nin Satışıyla Kurulacak Fabrika Ortaya Çıktı
Türkiye'nin en büyük şirketler topluluğu Koç Holding, amiral gemisi Yapı Kredi'yi satmak için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli First Abu Dhabi Bank ile anlaşma aşamasında. Şirket, elinde bulunan yüzde 61.2'lik hisseler için 8 milyar dolarlık bir anlaşmaya varırken, son aylarda likidite fazlası yaratan şirketin yapmayı planladığı dev yatırım belli oldu.

Bünyesinde bulundurduğu şirketler ile Türkiye'nin en büyük şirketler topluluğu olan Koç Holding, son aylarda yapmış olduğu satış ve satın alma işlemleri ile gündem olmaya devam ediyor.

YAPI KREDİ BANKASI 8 MİLYAR DOLARA SATILMAK ÜZERE

Reuters tarafından yapılan haberde şirketin amiral gemisi Yapı Kredi Bankası'nın satış işlemleri için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli First Abu Dhabi Bank ile anlaşma aşamasına gelindiği belirtildi. Tarafların, halka arz edilen hisselerin dışında Koç Holding'in elinde bulunan yüzde 61.2'lik hisselerin tamamı için yaklaşık 8 milyar dolarlık bir anlaşmaya yakın olduğu aktarılırken, Koç Grubu'nun son aylarda yaptığı satışlarla birlikte planladığı yeni yatırımlar tartışma konusu oldu.

yapik.jpgYılın ilk çeyreğinde 65 yıllık şirketi Tat Gıda'nın yüzde 49,04’ünü ve bazı intifa senetlerini Memişoğlu Tarım Ürünleri’ne satan Koç, yatırımlarını sağlık alanına yönlendirmiş ve Antalya'da bulunan 7 hastaneli Anatolia Hospital'ın yüzde 80'ini 82 milyon 776 bin 249 euroya satın almıştı.

MİLYARLARCA DOLARLIK YENİ BİR FABRİKA KURULMASI PLANLANIYOR

Sektör kaynakları, Koç Holding'in satış işlemleri ile yaratacağı milyarlarca dolarlık likidite fazlasını yeni bir yatırım için kullanacağını belirtiyor. OpenAI gibi yapay zeka tabanlı şirketlerin yaşadığı sıçrama ve yapay zeka alanında kullanılan çiplerin üretimini sağlayan Nvidia hisselerinin katlanarak artması, holdingi yapay zeka alanında yeni girişimler için cesaretlendirmiş durumda.

Geçtiğimiz aylarda yapılan açıklamada şirket içi işlemlerde KoçGPT adı verilen bir yapay zeka uygulamasının kullanıldığını belirten dev holding, satış işlemlerinden elde edeceği milyarlarca dolar ile çip fabrikası kurmaya hazırlanıyor.

ip7.jpgKÜRESEL YATIRIMLAR ARTIYOR: YENİ HEDEF YÜKSEK TEKNOLOJİ

Aynı zamanda Romanya'da bir otomobil fabrikası kuran, Mısır'da Arçelik fabrikasının temellerini atan ve Bengladeş'te Singer markasına yatırımlarını sürdüren holding, Türkiye'de kurulması planlanan 'Batarya Hücresi Üretim Tesisi' yatırımını geçtiğimiz yıl iptal etmişti.

KAP'a yapılan açıklamada, batarya yatırımı için zamanlamanın uygun olmadığı ve niyet mektubunun feshedildiği belirtilirken, bu hamle Koç Holding'in sektör değiştireceği ve teknoloji alanına yöneleceği iddialarına neden olmuştu.