İşte turizmcinin kur beklentisi! Buna göre kontrat yapıyorlar

İşte turizmcinin kur beklentisi! Buna göre kontrat yapıyorlar
Enflasyon ve dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle sektör temsilcileri, euro kurunun 40-45 TL seviyesine gelmesini bekliyor. Turizmciler 2025 sezonu kontratları için bu seviyelerde bir euro kuru istiyor.

Turizmciler, özellikle konaklama fiyatlarında artış yapmakta zorlanıyor. Döviz cinsinden paket tur fiyatlarında konaklama harici diğer giderlerdeki artışlar yansıtıldı.

"Önümüzdeki dönemde toparlanacağız" diyen sektör temsilcileri, fiyat belirlemede en önemli faktörün kur tahmini olduğunu vurguluyor.

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, Türkiye turizminde kur ve enflasyon kaynaklı bir fiyat baskısı olduğunu belirterek Türkiye'deki maliyet artışları arasında bir denge kurmaya çalışıldığını ifade etti.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu ise, "Euro kuruna endekslenen fiyatlar, maliyetlerimizi karşılamıyor. Fiyatları bir nebze daha yükseltmek zorunda kalacağız" şeklinde konuştu.

Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı Mustafa Deliveli de, enflasyon ve kur makasının açılmasının turizmcinin kâr marjını daralttığını belirterek, "Pazarlıklarda elimiz güçsüz" dedi. Deliveli, tüketicilerin kendi ülkelerindeki enflasyona baktığını ve bu durumun satışları olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

"40'TAN AŞAĞI OLMAMASI LAZIM"

Ekonomim'den Selenay Yağcı'nın haberine göre; Sektör temsilcileri, Euro kurunun 40-45 TL seviyesine gelmesi gerektiğini ifade ediyor

ALTİD Başkanı Burhan Sili, Euro kurunun 36 TL'nin üzerine çıkmaması nedeniyle maliyetlerin karşılanamadığını belirterek, "Euro kurunun kırktan aşağı olmaması lazım" dedi. Sili, şunları sarf etti:

“Ancak bu yıl kur 36 TL’nin üzerine çıkmadı. Maliyetler bu oranda artmasaydı sorun yaratmazdı. Ancak bu problemle devam ediyoruz. Euro kurunun kırktan aşağı olmaması lazım. Bizim görüşümüz bu. Yani Euro 40-45 TL olması lazım. Euro bazında konuşuyorum. Çünkü biz Rusya da dahil olmak üzere diğer ülkelerle Euro üzerinden anlaşma yapıyoruz. Tahminimiz kurun ekimkasım ayında hareketleneceği yönünde. Önümüze bakmak zorundayız. Enflasyon ve kur makasının böyle devam etmesi durumda kartlar baştan karılacak, belki yeni konseptler çıkacak

Kaynak:Ekonomim