Bu koşulları Taşıyanlar Emlak Vergisi Ödemeyecek

Bu koşulları Taşıyanlar Emlak Vergisi Ödemeyecek
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında 2023 yılında emekli olanlar, belirli koşulları sağladıkları takdirde bu yıl emlak vergisi ödemeyecekler. Ancak, koşulları sağlamayanlar vergi ödemeye devam edecekler.

EYT'liler ve diğer emekliler için emlak vergisi muafiyetinden yararlanma şartlarına ilişkin önemli bilgiler bulunuyor. İşte detaylar:

Emeklilikte yaşa takılanlar yasası kapsamında geçen yıl emekli olan EYT'liler, bu yıldan itibaren muafiyetten yararlanmaya başlayacaklar. 2024 yılında emekli olanlar ise 2025 yılından itibaren muafiyet hakkını elde edecekler.

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak isteyen ilk defa emekli olanların, bağlı bulundukları belediyeye başvurması gerekmektedir. Belediyelere "Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form" doldurularak başvuru yapılmalıdır. Belediyeler, genellikle ek belge talep etmemektedir.

yaz1.jpeg

Emeklilerin emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmesi için herhangi bir işte çalışmamaları, 2023 yılında elde ettikleri sermaye iradı gelirlerinin 150 bin lirayı aşmaması gerekmektedir. Sigortalı bir işte çalışmaya devam eden EYT'liler için muafiyet uygulanmamaktadır. Ancak, çalışmayı bıraktıktan sonra muafiyetten yararlanabilirler.

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için konutta bizzat oturma zorunluluğu bulunmamaktadır. Kiraya vermekle birlikte kendisi de kirada oturanlar veya bedel ödemeksizin aile üyelerine daimi olarak kullandıranlar da muafiyetten yararlanabilirler.

yaz.jpeg

Ancak, yazlık evi olan emekliler mesken olarak kullandıkları ev için muafiyetten yararlanamazlar. Sürekli ikamet edilen yazlık evler için muafiyetten yararlanmak için sürekli oturulduğunun elektrik ve su faturasıyla kanıtlanması gerekmektedir.

Etiketler :