İstanbul'daki kiralar Barcelona'yı solladı

İstanbul'daki kiralar Barcelona'yı solladı
İstanbul, ücretli çalışanlar için gün geçtikçe yaşanmaz hale geliyor. İstanbul'da kiralık ev fiyatları Barselona'yı solladı.

Günümüzde yaşanan ekonomik kriz ve hayat pahalılığı, konut fiyatlarını ciddi şekilde etkiliyor. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde ev sahibi olmak veya kiralamak, giderek zorlaşıyor. İlginç bir şekilde, Barcelona'da konut fiyatları ve kira bedelleri İstanbul'dan daha uygun hale gelmiş durumda.

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökce, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla bu durumu vurguladı. Gökce, Beykoz, Sarıyer ve Beşiktaş'taki ortalama satılık konut fiyatlarının, Barcelona'nın tüm bölgelerinden daha pahalı olduğunu belirtti. Örneğin, Bakırköy'de ortalama satılık konut fiyatı 10 milyon 300 bin TL iken, aynı fiyata Barcelona'nın Valles Oriental bölgesinde bir ev almak mümkün.

Konut kiralarında da durum benzer. Eyüpsultan'da ortalama kira bedeli 25 bin 513 TL iken, Barcelona'nın Anoia, Bages ve Moianes bölgelerinde bu fiyata ev kiralamak mümkün. İstanbul genelinde ortalama kira bedeli 22 bin 535 TL'ye çıkmış durumda ve 2018 - 2024 döneminde satılık konut fiyatları %888, kira bedelleri ise %1025 arttı.

Gökce, bu durumun uygulanan politikaların bir sonucu olduğunu belirterek, Türkiye'de konut piyasasının dengesini kaybettiğini ve vatandaşların uygun fiyatlı, güvenli konut bulmakta zorlandığını ifade etti.

Çözüm olarak ise şu önerilerde bulundu:

  1. Sosyal Konut Üretimi: Sosyal yardımlı sosyal konut, sosyal kiralık konut, mülk sosyal konut ve halk konut tipinde çeşitli seçeneklerle sosyal konut üretimi başlamalıdır.
  2. Üreticilere Destek: Sosyal konut üreten küçük, orta ve büyük üreticilere vergi ve yükümlülükler getirilerek, özellikle küçük ve orta boy teşebbüslerin konut üretimi piyasasında sağlıklı bir şekilde yer alması sağlanmalıdır.
  3. İnşaat Sanayisinin Desteklenmesi: Sosyal konut üreten ve inşaat malzemesi üretimi yapan teşebbüsler desteklenerek, yerli inşaat sanayisinin rekabet gücü artırılmalıdır.
  4. Vatandaşlık Karşılığı Konut Satışı: Yabancılara vatandaşlık karşılığı konut satış uygulaması, konut piyasası dengeye oturana kadar askıya alınmalıdır.

Kaynak:halktv.com.tr