İstanbul Sanayi Odası Başkanı da Merkez Bankası ile aynı enflasyon tahminini yaptı!

İstanbul Sanayi Odası Başkanı da Merkez Bankası ile aynı enflasyon tahminini yaptı!
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Ağustos Meclisi'nde yaptığı konuşmada, enflasyonun sosyolojik etkilerine dikkat çekti ve yeni ekonomi yönetiminin mücadelesinin önemine vurgu yaptı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Ağustos Meclisi'nde enflasyon üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Bahçıvan, 6 Eylül 2023 tarihinde açıklanacak Orta Vadeli Program'ın (OVP) merkezinde fiyat istikrarının sağlanması gerektiğini belirtti.

Bahçıvan, Mayıs ayında yüzde 75 seviyesinde zirve yapan yıllık enflasyonun, Haziran’da düşüşe geçmesiyle birlikte, mevcut programın geçiş sürecinin sona erdiğini ve dezenflasyon sürecinin başladığını söyledi. Döviz kuru gibi maliyet baskılarındaki hafifleme ile temel mal fiyatlarındaki artışın azaldığını ifade eden Bahçıvan, hizmet enflasyonunda ise özellikle kiralar öncülüğünde katılığın sürdüğünü belirtti. Yılsonu enflasyon beklentisinin ise Merkez Bankası'nın tahmin aralığının üst bandı olan yüzde 42 civarında olacağı öngörülüyor.

Bahçıvan, bugünkü enflasyonun geçmişteki enflasyonlardan farklı olduğunu ve sosyolojik olarak daha derin yaralar açtığını vurguladı. 1970'ler, 80'ler ve 90'lardaki enflasyon dönemleriyle karşılaştırmanın yanıltıcı olacağını belirterek, bugünkü Türkiye'nin tüketim kalıplarının ve ekonomik yapısının çok daha farklı olduğunu söyledi.

Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadelesinin önemine dikkat çeken Bahçıvan, bu süreçte alınan kararların yerinde olduğunu ve toplumun her kesiminin sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. Enflasyonla mücadelenin en zorlu evresine girildiğini belirten Bahçıvan, beklentilerin ve fiyatlama davranışlarının normalleşmesinin önemine vurgu yaptı.

Bahçıvan, Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönem para politikası kararlarının, enflasyon eğilimindeki düşüşe odaklanacağını ve maliye politikalarının dezenflasyon hedefiyle uyumlu olmasının gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Merkezi