İşsizlik Ödeneği Dolar Bazında Yükseldi! İşsizlerin Yüzde 90'nı Yararlanamamıştı

İşsizlik Ödeneği Dolar Bazında Yükseldi! İşsizlerin Yüzde 90'nı Yararlanamamıştı
TÜİK'in Ekim 2023 işsizlik verilerine göre Türkiye'de işsiz sayısı 3 milyona yaklaştı. İŞKUR işsizlik ödeneği talepleri artarken, DİSK-AR raporu, işsizlik ödeneğinden faydalananların azaldığını, fondaki tutarın ise arttığını gösteriyor. İşsizlik sigortası fonu, 106,6 milyar TL'ye ulaştı, dolar bazında artış yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) en son yayımladığı işsizlik istatistikleri, Ekim 2023 döneminde ülkede işsiz sayısının yaklaşık 3 milyon olduğunu gösteriyor. İşsiz sayısı, geçen yılın Temmuz ayından bu yana düşerken, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından sağlanan işsizlik ödeneği talepleri ise artış gösterdi.

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından her ay yayımlanan raporlar, işsizlik ödeneğinden faydalanan kişi sayısının azaldığına işaret ederken, fondaki toplam tutarın arttığını gösterdi. Ancak, işsizlerin yüzde 90'ının hala ödenek alamadığı belirlendi.

Ekonomim gazetesinin yaptığı hesaplamalara göre, işsizlik sigortası fonu dolar bazında 2016 yılından bu yana sürekli erirken, geçen yıl yaşanan depreme rağmen tekrar yükselmeye başladı. Kasım 2023 itibarıyla fon, 106,6 milyar TL'ye ulaştı ve dolar bazında bir önceki yıl 7,5 milyar dolar seviyesinden, afet giderlerine rağmen 8,3 milyar dolara yükseldi.

İşsizlik sigortası fonunun dolar bazındaki değeri 2023 sonunda önceki yıllara kıyasla artış gösterirken, fonun nasıl değerlendirildiği de dikkat çekici bir konu haline geldi. 1 Ocak-30 Eylül 2023 döneminde fonun faiz geliri bir önceki yıla göre yüzde 21,63 artarak 30,2 milyar TL'ye ulaştı. Fonun değerlendirildiği alanlar arasında tahviller, mevduat hesapları ve Takasbank para piyasası bulunmaktadır.

Fonun biriken varlığının yüzde 70,5'i tahvillerde, yüzde 28,94'ü mevduatlarda ve yüzde 0,56'sı Takasbank para piyasasında değerlendirildi.