İsmail Küçükkaya Mehmet Şimşek'le konuştu! Türkiye Suudi Arabistan'a milyar dolarlık borcunu ödemiş

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Halk TV'den İsmail Küçükkaya'ya konuştu. Küçükkaya, Şimşek'in ilk kez anlattıklarını Halk TV'de açıkladı.

Halk TV'de İsmail Küçükkaya, Yeni Bir Sabah programında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le görüşmesini anlattı.

Küçükkaya'nın aktardığına göre; Şimşek, Merkez Bankası rezervini artırdığını hatta ekonomi politikalarını da AKP'nin ilk döneminden daha iyi olduğunu söyledi. Şimşek, rezervlerin tarihi seviyede olduğunu dile getirdi.

screenshot-2024-10-16-at-09-44-57-2513-halk-tv-canli-yayini-full-hd-youtube.png

Şimşek, büyük mükelleflere vergi silinmesi artık olmadığını söyledi. Küçükkaya'nın aktardığına göre; Şimşek, "Ben dahil kimsenin böyle bir yetkisi yok" dedi.

Şimşek, AKP'li Nureddin Nebati'nin Türk ekonomisine getirdiği Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden yıl sonunda çıkılacağını söyledi. Şimşek, Küçükkaya'nın aktardığına göre; "Çok büyük bedeller ödendi. Faturalar ödendi ama buradan çıkıyoruz şimdi" dedi.

SUUDLARA 5 MİLYAR DOLARLIK BORCUMUZ BİTTİ

Suudi Arabistan Kalkınma Fonu, Merkez Bankası'na 5 milyar dolar tutarında mevduat yatırmıştı. Şimşek, Nebati dönemindeki bu borcun kapandığını açıkladı. Türkiye'nin 5 milyar dolarlık borcunu, vergi silme iddiaları, yapısal reformalar ve çok dahasını anlatan Şimşek'in anlattıklarını Küçükkaya şu sözlerle aktardı:

"BİR KERE BAŞARDIK"

Bakan piyasalara güven vermeye çalışıyor. Ve zorlu bir süreçten geçtiğimiz için bütün toplumsal paydaşların desteğini almayı önemsiyor. Ve şimdi göreve geldiğinden bugüne yaptıklarını da anlatarak dün işte NTV'de de yaptı Ahmet Ergen'in sorularını yanıtlarken benim sorularımı yanıtlarken de bunu yapmaya çalıştı.

Başaracağız diyor bakın mesaj bu. Bir kere başardık yeniden başaracağız diyor. Bazı notları sizlerle paylaşmak istiyorum. Mesela rezervlerimiz Merkez Bankası'ndaki rezervlerimiz tarihi seviyede. Öyle yazabiliriz. Bunu çok önemsiyoruz diyor. Buradan rakamlar veriyor. Teknik olarak tabii hani burası hani sonuç itibariyle Bloomberg değil CNBC değil ya. Ama ben böyle rakam rakam bulmak istemiyorum size ama rezervlerimiz tarihi seviyede.

AKP'NİN İLK DÖNEMİNDEN İYİYİZ AÇIKLAMASI

Hatta hatta cari işlemler açığını ne kadar azalttığını rezervleri ne kadar artırdığını AK Parti'nin o ilk dönemdeki uygulamalarından bile daha iyi diye tanımlıyor. Böyle örnekler var rakamlar var.

screenshot-2024-10-16-at-09-44-46-2513-halk-tv-canli-yayini-full-hd-youtube.png

SUUDLARA BORCUMUZ BİTTİ

Sayın Cumhurbaşkanımız söylüyordu diyor IMF'ye borcumuzu da ödedik. Bu swaplar vesaire. Şunu ilk defa duydum doğrusu hani ben ilk defa duydum. Suudi Arabistan'dan aldığımız o parayı da iade etmişiz biz ödemişiz yani. Suud'dan o çok konuşulmuştu ya 5 milyar dolardı galiba. Suud'dan alınan o borç da ödenmiş o da kapatılmış. Onu da ifade edeyim bu şekilde. Sonra bu rezervler konusu ödemeler dengesi kur korumalı mevduatın bütçeye getirdiği yüke değiniyor.

"KKM'DEN YIL SONUNDA ÇIKIYORUZ"

Rakamları anlatıyor ama diyor hükümetimizin ekonomi yönetimimizin bu konudaki kararlılığı devam ediyor. Rakamları veriyor. Yıl sonuna kadar bu kur korumalından çıkmayı istiyoruz diyor. Artık bu rakamlar zaten iyi bir noktaya geldi. Çok büyük bedeller ödendi. Faturalar ödendi ama buradan çıkıyoruz şimdi diyor. Onu da ifade etmek istiyorum. Şöyle he dedim ki sayın bakan geçen hafta bize TÜSİAD başkanı da gelmişti

KÜÇÜKKAYA'DAN HUKUK REFORMU HATIRLATMASI

Bütün ekonomist konuklarım da bunu söylüyorlar. Sizin bu ekonomiyle ilgili yaptıklarınızı destekliyorlar ama hukuk reformu yapısal reformlar diyorlar. Bakan da diyor ki yapısal reformlar söz konusu olduğu zaman işte bu cari işlemler açığıyla ilgili attıklarımız sonra yine yeniden duyduğum ilk defa sizlerle paylaşmak istediğim konular var. Şimdi mesela yeni bir teşvik programına başlıyoruz diyor.

YENİ NESİL YAPISAL REFORMLAR

Başta yüksek teknoloji için yüksek teknoloji için. Mesela çip üretenler için robotik çalışanlar için yapay zeka çalışanları için. Sağlık teknolojileri mesela batarya bu tabii yok var ya elektrikli araçlar bu ve benzeri en önemli alanlarda yatırım yapacaklara büyük teşvik projelerine başlıyoruz diyor. Bu aslında diyor yapısal reformdur diyor. Bununla bağlantılı dijital dönüşüm ve sanayide yeşil dönüşüm gibi. Bunları böyle böyle anlatıyor efendim. Sonra şimdiki hedefimiz diyor kadınların iş gücüne katılım oranı ve yatırım ortamının iyileştirilmesi.

KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE VE VERGİ SİLİNMESİ

Sonra kayıt dışıyla mücadele kapsamında yaptıkları. Mesela bu 5 milyon liranın 10 milyon liranın üzerindeki araçları alanlar. Çağırıyoruz diyor. Sonra yat alanlar. 2 milyon euro 3 milyon euro 5 milyon euroya yat almış ama beyan vermemiş. Bunlar. Sporcular. Çok önemli futbolcular ve çok tanınmış basketbolcular voleybolcular var. Amacınız ne dedim? Vergi de adaleti sağlamak. Kamu vicdanının da burada yerini bulmasını sağlamak diyor. Sonra şunu söyledim. Sayın bakan dedim bu büyük mükelleflerle ilgili de işte vergisi silindi borcu affedildi. Bunu da anlattı. Bakan dahil ben dahil kimsenin böyle bir yetkisi yok. Bu tamamen kaldırıldı. Geçmişteki örneklerden de bahsetti. Uzlaşma müessesesini kaldırdık dedi. Hani vergi borcu var geldi uzlaştık. İşte ana parası şöyle faizi böyle. Bu sistemi artık tamamen kaldırdık dedi.

Kaynak:halktv.com.tr