İngiltere 'gelişmiş'ten ‘gelişmekte olan ülke’ye dönüşebilir

İngiltere 'gelişmiş'ten ‘gelişmekte olan ülke’ye dönüşebilir
Saxo Bank Makro Analiz Başkanı Christopher Dembik, bir araştırma notunda İngiltere'nin "giderek daha fazla gelişmekte olan bir ülke gibi göründüğünü" söyledi. İngiltere Merkez Bankası, geçen hafta İngiltere ekonomisinin dördüncü çeyrekte büyük finansal krizden bu yana en uzun resesyona gireceği belirterek, GSYH’nin yüzde 2.1 düşeceği uyarısında bulunmuştu.

Saxo Bank'a göre siyasi istikrarsızlık, ticaretteki aksaklıklar, enerji krizi ve hızla yükselen enflasyon "gelişmiş ülke" statüsündeki Birleşik Krallık'ı "yükselen piyasa ülkesi" haline getirebilir. CNBC’de yayınlanan habere göre, Saxo Bank Makro Analiz Başkanı Christopher Dembik, dün yayınladığı bir araştırma notunda İngiltere'nin "giderek daha fazla gelişmekte olan ülke gibi göründüğünü" söyledi.

Ekonomi giderek kötüleşiyor

İngiltere Merkez Bankası, geçen hafta İngiltere ekonomisinin dördüncü çeyrekte büyük finansal krizden bu yana en uzun resesyona gireceği ve gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2.1 düşeceği uyarısında bulundu. Bu arada enflasyonun ekim ayında yüzde 13'ün üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Daha da önemlisi, merkez bankası resesyondan keskin bir toparlanma beklemiyor ve gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) 2025 ortalarında bugünkü seviyelerin yüzde 1.75 altında kalacağını düşünüyor.

Boris Johnson'ın istifasının ardından 5 Eylül'de yeni bir başbakan açıklanacak ve ülke tarihi bir hayat pahalılığı krizi ve yaşam standartlarındaki en keskin düşüşle karşı karşıya kalırken, Muhafazakar adaylar Liz Truss ve Rishi Sunak, 10 Downing Street'in anahtarı için yarışacak.