TÜİK büyüme rakamlarını açıkladı: Kimse inanmadı

TÜİK büyüme rakamlarını açıkladı: Kimse inanmadı
Türkiye ekonomisinin nisan-mayıs-haziran aylarını kapsayan yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamları belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2024 yılı ikinci çeyreğinde %2,5 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde yıllık büyüme yüzde 2,5 seviyesinde kaldı. Verilere göre çeyreklik bazda da yüzde 0,1'lik sınırlı bir büyüme izlendi.

Bir önceki çeyrekte yıllık büyüme yüzde 5,3 olarak kaydedilmişti. Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ekonominin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,95 büyümesi yönündeydi. Çeyreklik bazda ise ankette yüzde 0,6'lık daralma öngörülmüştü.

2359357-620x349.jpg

ORTA VADELİ PROGRAM ETKİSİYLE İVME YAVAŞLADI

Büyümede sıkılaşmanın etkisiyle yavaşlama kaydedilirken, dikkatler bu durumun ekonomi yönetiminin tahminlerine ne kadar yansıyacağına çevrildi. Orta Vadeli Program'ın (OVP) ilerleyen günlerde açıklanması beklenirken, büyüme tahminlerinde revizyon olacağı beklentisi de yükseldi.

İkinci çeyrekle birlikte hem öne çekilen tüketimin, hem de sıkılaşma sürecinin etkisiyle perakende satışlar tarafında ivme kaybı belirginleşmişti. TÜİK verilerine göre, perakende satışlarda Nisan ayında yüzde 1,8'lik, Mayıs ayında da yüzde 0,2'lik aylık gerileme izlenmişti.

Sanayi üretimine ilişkin göstergeler de yavaşlamaya işaret etmişti. Haziran ayında sanayi üretiminde yıllık düşüş yüzde 4,7'yi bulmuştu.