Hangi paraya güvenmeli!

Hangi paraya güvenmeli!
Değişen para kavramı yatırımcılar için fırsatlar ve riskler sunuyor. Kripto paraların spekülatif doğası zarara yol açabilir. Peki, dijital ve elektronik para ne kadar güvenli?

TC Lira yazarı Doç. Dr. Murat Bolelli, "Para ama hangi para" başlıklı köşe yazısında, para kavramının günümüzdeki evrimine dikkat çekti.

Bolelli, özellikle kripto paraların spekülatif doğasının yatırımcıları ciddi zararlara uğratabileceğini belirtti.

KRİPTO PARA NEDİR?

Kripto paranın dijital veya sanal bir para birimi olduğunu belirten Bolelli, "Kripto para, merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan işlemleri gerçekleştiren kriptografi teknolojisini kullanır" ifadesini kullandı. Bitcoin, Ethereum ve Ripple gibi kripto para birimlerinin yaygınlaştığını belirtti ve bu paraların sahteciliğe karşı korunduğunu vurguladı.

ELEKTRONİK PARA VE GÜVENLİK

Elektronik parayı tanımlarken, "Elimizde bulunan paranın elektronik hesaplara aktarılması sonucu, fiziki kartlar aracılığıyla ödeme yapılmasını sağlayan bir parasal değerdir" dedi. Bu para türünün fiziksel para taşımanın risklerini azalttığını, uzaktaki kişilere hızlı ve güvenli ödeme imkânı sunduğunu belirtti.

DİJİTAL PARANIN GELECEĞİ

Dijital paranın elektronik para ve kripto paradan farklı olduğunu belirten Bolelli, "Dijital para, Merkez Bankası tarafından üretilen, ülke parasının dijital biçimidir" dedi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dijital para konusunda çalışmalara devam ettiğini ve yakında hayatımıza girmesinin beklendiğini ekledi.

Kaynak:TClira