Halk Tv Ekonomi Yazarı Olcay Aydilek ve SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Asgari Ücret Tahminini Açıkladı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplatısı bugün yapıldı. Bakan Işıkhan, "Çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız" dedi. Halk Tv canlı yayınına katılan ekonomi yazarı Olcay Aydilek ve SGK Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücret tahminlerini açıkladı.

7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm yurttaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki ilk toplantıyla başladı.

Toplantının açılışında konuşan Çalışma Bakanı Işıkhan, “Komisyon asgari ücreti belirlerken işçilerin geçim şartlarını ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumu göz önünde bulunduracaktır” dedi.

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar "Bugün milyonlarca kişinin gözü kulağı bugünkü toplantıdaydı. Bugünkü toplantılarımızda herhangi bir ücret konusu görüşülmedi. Pazartesi saat 13.30'da tekrar bir araya gelinecek" dedi.

Asgari ücret pazarlıkları aralık ayı boyunca sürecek, son söz Erdoğan'da olacak. Asgari ücret tespit komisyonunun ikinci toplantısı 18 Aralık'ta yapılacak.

Bugünkü toplantının ardından ikinci toplantı Türk-İş'te olacak. Üçüncü toplantıya ise işveren tarafı TİSK ev sahipliği yapacak. Son toplantı ise karar toplantısı olacak.

Asgari ücrette yeni rakamın belirlenmesiyle işsizlik maaşı ve staj ücretleri artacak. Genel sağlık sigortası primleri, askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanma tutarlarında da değişiklik olacak.

asgari-ucret25.jpg

580 DOLARIN ÜSTÜNE ÇIKAR

Halk Tv canlı yayınına katılan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, yapılacak zamla birlikte asgari ücretin 17 bin TL'yi geçeceğini öne sürdü. Erdursun "Asgari ücret dolar bazında en yüksek seviyesine ulaşır. 580 doların üstüne çıkar" dedi.

Erdursun "Bu dönemde asğari ücreti yılda bir defa zam yapılmaz. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir dönemde bu çok mümkün olmaz. Biz şu anda 2024'ün enflasyonunun ne olacağını bilmiyoruz.
Seçime giderken hükümetin eline bir koz geçmiş durumda. Hükümetin zor bir süreci gibi görünse de aslında fırsat dönemi. Maaşları artırıp, insanlar ekonomik sıkıntı içindeyden maaşları artırmak hükümetin yararına olur.

Seçimden sonrasını vatandaş tabii bilemez. Asgari ücrete yüzde 50, belki bir miktar üzerinde artış olabilir. Hükümet emeklilere de zam yaparak seçime gidecek.
Bunu fırsata çeviremezlerse de muhalefetin eline koz geçer. Böle bir dönemi yaşıyoruz" diye konuştu.

asgari5.jpg

16 BİN 500 CİVARINDA OLABİLİR

Halk Tv ekonomi yazarı Olcay Aydilek de asgari ücret tahmininde bulundu. Aydilek "Rakam 16 bin - 16 bin 500 civarında olabilir. Erdoğan'ın pazarlık görüşmeleri sırasında kamuoyundan gelecek tepkileri göz önüne alacağını düşünüyorum. Zaten konuştuğumuz rakam ortalama 1000-1500 TL arasında değişiyor.
Zaten, seçimden sonra doğalgaz vs zamlanacağı düşünüldüğünde 4 kişilik bir ailenin ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak olacak" dedi.

asgari.jpg

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 11 BİN 402 LİRA

Asgari ücret 1 Temmuz itibarıyla net 11 bin 402 liraya yükseltilmişti. Asgari ücret desteği ise 500 lira olmuştu.

Etiketler :