Gram altında zirve koşusu devam edecek mi: Uzman isim olacakları anlattı

Gram altında zirve koşusu devam edecek mi: Uzman isim olacakları anlattı
Stratejist Zeynel Balcı, gram altın fiyatlarının 2.643 TL seviyesini aşması durumunda değer kazancının güçlenebileceğini belirtti. Balcı, genel trendin çıkış hareketlerinin güçlü bir şekilde devam ettiğini vurguladı.

Meksa Portföy Araştırma Müdürü ve Hürriyet Ekonomi yazarı Zeynel Balcı, bu haftaki yazısında, “Fed toplantısının ardından yapılan açıklamalar ve Ortadoğu’daki gerginlik, yatırımcılara altının güvenli liman özelliğini hatırlattı. Altındaki mevcut parametreler, çıkışı destekliyor. İç piyasada gram/TL fiyatının 2.643 seviyesini aşması durumunda, değer kazancı güçlenebilir. Genel tablo, çıkış hareketlerinin devam ettiğini gösteriyor” şeklinde değerlendirdi.

Gram altın bu hafta yüzde 8,4 geriledi

BALCI, YAZISINDA ŞU NOKTALARA DA DEĞİNDİ

Altın, son haftalarda kararlı bir yükseliş gösterdi ve dikkatleri üzerine çekti. Bu yükselişin arkasında, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantısı sonrası yaptığı açıklamalar ve Ortadoğu'daki gelişmeler önemli bir rol oynadı. Jeopolitik riskler, altının güvenli liman olarak yeniden öne çıkmasına neden oldu.

Fed'in faiz indirimleriyle ilgili beklentiler arttı; eylül, kasım ve aralık ayında faizlerin düşmesi öngörülüyor. Cuma günü açıklanan, beklentilerin altında kalan ABD tarım dışı istihdam verileri bu beklentiyi destekledi. Doların zayıflaması ve ABD tahvil faizlerinin gerilemesiyle altının ons fiyatı yükseldi. 17 Temmuz'daki 2.483 dolar seviyesine oldukça yaklaşıldı. Bu seviyede teknik anlamda güçlü bir direnç bulunuyor. Eğer bu seviye aşılırsa, daha yüksek hedefler değerlendirilecektir. Yabancı yatırım bankaları 2.800-3.000 dolar aralığını bu yıl için hedef olarak belirtiyor.

Gram altın haftaya düşüşle başladı

İç piyasada da gram/TL fiyatında benzer bir görünüm mevcut. 2.643 TL seviyesine yaklaşıldı. Gram/TL altının ons fiyatı ve dolar/TL kuru etkisiyle belirlendiği için, ons fiyatındaki artış ve dolar/TL kurundaki yükseliş, zirveye ulaşılmasına katkıda bulundu. 2.643 TL seviyesi aşıldığında, daha yüksek hedefler için güç kazanılabilir. Teknik veriler, kâr satışlarının direnç noktalarında görüldüğünü, ancak çıkış hareketlerinin gücünü koruduğunu gösteriyor.

YARIN TEMMUZ AYI ENFLASYONU AÇIKLANACAK

Yarın açıklanacak temmuz ayı enflasyonu, iç piyasaların odak noktası olacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay'ın enflasyonun geçici nedenlerle yüksek çıkabileceğine dair açıklamaları sonrası, aylık beklentiler yüzde 3’ün üzerine çıktı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, temmuz ayında İstanbul’da perakende fiyatlar aylık yüzde 4.21 arttı ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72.80 yükseldi. Temmuz ayında elektriğe, ağustosta doğalgaza yapılan zamlar, maliyet enflasyonunu artırdı.

Bu durum, enflasyonun kalıcı bir hale gelme olasılığını gündeme getiriyor. Enflasyonun geçici yükselişler göstermesi genel trendi bozmasa da, geçici durumların kalıcı hale gelmemesi önemli olacak. Ekonomi yönetimi, bu yılın ikinci yarısı için dezenflasyon hedefi koymuştu ve haziran ayında ilk sinyaller alınmıştı.

Gram altın 282 lira seviyelerinde

Kaynak:Hürriyet