Gözler kritik veride, Temmuzda rekor mu geliyor: Kira artış oranları da belli olacak!

Gözler kritik veride, Temmuzda rekor mu geliyor: Kira artış oranları da belli olacak!
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 5 Ağustos'ta açıklanacak temmuz ayı enflasyon verilerine ilişkin Reuters'ın beklenti anketi, 11 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan temmuz ayı enflasyon verileri, kiracı ve ev sahiplerini de ilgilendiriyor. Temmuz ayı enflasyon verileriyle birlikte ağustos ayı kira artış oranı da belli olacak.

Temmuz ayı enflasyon verileri 5 Ağustos 2024 Pazartesi günü saat 10.00'da açıklanacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı enflasyon verilerini 5 Ağustos'ta açıklayacak. Reuters anketine göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Temmuz ayında aylık bazda yüzde 3,45 artması ve yıllık bazda yüzde 62,1'e gerilemesi bekleniyor.

enflasyon.jpg

Mayıs ayında yıllık bazda zirve yapan enflasyon, baz etkisiyle yıllık düşüşünü hızlandırarak Temmuz ayında yüzde 62,1 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Ancak, enflasyonun 2024 yılının sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yüzde 38'lik tahminlerinin üstünde yüzde 42,2 seviyesinde olması bekleniyor. Yıl sonu tahminleri bir önceki ankete göre anlamlı bir değişim göstermemiş durumda. Ankette aylık tahminler yüzde 2,48 ile yüzde 4 arasında değişirken, yıl sonu tahmin aralığı ise yüzde 40 ile yüzde 46 arasında seyrediyor.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların Temmuz ayında aylık enflasyona 1,5 puan ilave katkı yapacağını belirterek, verinin beklentilerden yüksek gelebileceğini söylemişti. TCMB'nin geçen hafta yayımladığı piyasa katılımcıları anketindeki Temmuz ayı TÜFE beklentisi yüzde 2,77 seviyesindeydi, bu da beklentilerin geçen haftaya göre belirgin bir şekilde yukarı revize edildiğini gösteriyor.

Enflasyon, yılbaşında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle Ocak ve Şubat aylarında sırasıyla yüzde 6,7 ve yüzde 4,53 artış göstermişti. Mart ve Nisan aylarında TÜFE görece yavaşlasa da beklentilerin üzerinde seyrederek aylık yaklaşık yüzde 3,2 arttı. Mayıs ayında ise yüzde 3,37 artarak yıllık bazda zirve yaptı. Haziran ayında ise aylık fiyat artışları yüzde 2'nin altına düşerek yıllık bazda yüzde 71,60 seviyesinde gerçekleşti.

enflasyon1.jpg

BLOOMBERG ANKETİ

Bloomberg HT'nin enflasyon anketinde piyasa katılımcıları Temmuz'da aylık enflasyonun yüzde 3,3 seviyesine yükseleceğini öngördü.

Bloomberg HT'nin Temmuz ayına ilişkin düzenlediği enflasyon anketi piyasanın Temmuz'da enflasyonun hızlanmasını öngördüğünü gösterdi.

Ankete katılan 22 kurumun medyan beklentisi Temmuz’da enflasyonun aylık yüzde 3,3 seviyesinde gerçekleşmesi yönünde oldu.

Anketteki medyan tahmine göre Temmuz’da yıllık enflasyonun da yüzde 62 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Temmuz enflasyonu için en düşük aylık beklenti yüzde 2,5 olurken en yüksek beklenti yüzde 4 olarak kaydedildi.

FOREKS

Foreks Haber enflasyon anketi sonuçlandı.

Ekonomistlerin temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) aylık medyan tahmin yüzde 3,38, ortalama tahmin ise yüzde 3,30 artış yönünde gerçekleşti.

Ekonomistler elektrik zammı ile ÖTV ayarlaması kaynaklı akaryakıt ve sigaraya yapılan yüksek zamların temmuz ayı TÜFE enflasyonuna ciddi anlamda katkı yapacağına işaret ediyorlar.

19 ekonomist ile düzenlenen ankete göre, temmuz ayı yıllık TÜFE verisi için medyan ve ortalama tahmin yüzde 62,03 artışa işaret etti. TÜFE'de aylık en yüksek ve en düşük artış beklentileri sırasıyla yüzde 4,00 ve yüzde 2,00 şeklinde oluşurken, yıllık tahminler ise yüzde 63,00 ila yüzde 59,86 bandında oluştu.

Kaynak:halktv.com.tr Ekonomi Servisi