Gözler Bugün Bu Açıklamayı Kilitlenmişken Euronun patronundan flaş karar geldi

Gözler Bugün Bu Açıklamayı Kilitlenmişken Euronun patronundan flaş karar geldi
Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda üç temel politika faizini 25 baz puan düşürdü.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda üç temel politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 4,25'e çekti. Bu, yaklaşık beş yıl sonra ECB'nin ilk faiz indirimi kararı oldu. ECB Başkanı Christine Lagarde, bu adımın finansman koşullarını kısıtladığını, talebi azalttığını ve enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşma konusunda kararlılıklarını sürdürdüklerini belirtti.

Faiz Oranlarında Değişiklikler

ECB, gösterge mevduat faizini çeyrek puan düşürerek yüzde 3,75'e çekti. Ana refinansman operasyonlarının faiz oranı, marjinal borç verme kolaylığı ve mevduat kolaylığı faiz oranları 12 Haziran 2024 tarihinden itibaren sırasıyla %4.25, %4.50 ve %3.75 olacak.

Enflasyon ve Ekonomik Beklentiler

ECB, enflasyonun %2'lik orta vadeli hedefine ulaşmasını sağlamak için kararlılığını vurguladı.

2024 için manşet enflasyon beklentisi %2,5, 2025 için %2,2 ve 2026 için %1,9 olarak güncellendi.

Çekirdek enflasyon (enerji ve gıda hariç) tahminleri ise 2024 için %2,8, 2025 için %2,2 ve 2026 için %2,0 olarak belirlendi.

Ekonomik büyümenin 2024 yılında %0,9, 2025'te %1,4 ve 2026'da %1,6 olması öngörülüyor.

Kararların Arkasındaki Nedenler

ECB, Eylül 2023'ten bu yana enflasyonun 2,5 puandan fazla düşmüş olmasını ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme kaydedilmesini gerekçe göstererek faiz indirimine gitme kararı aldı. Bu adım, enflasyonun tekrar aşağı çekilmesine önemli katkı sağlamayı amaçlıyor.

Gelecekteki Politikalar

ECB, gelecekteki politika kararlarında "verilere bağlı ve toplantıdan toplantıya bir yaklaşım" benimsemeye devam edecek. Banka, belirli bir faiz oranı patikasına önceden taahhütte bulunmadığını belirtti ve Eurosystem'in pandemik acil alım programı (PEPP) kapsamındaki menkul kıymet varlıklarını yılın ikinci yarısında ayda ortalama 7,5 milyar Avro azaltacağını duyurdu.

Özet

ECB, faiz oranlarını indirerek borçlanma maliyetlerini düşürmeyi ve enflasyonu kontrol altına almayı hedefliyor. Bu karar, ekonomik büyümeyi desteklemek ve enflasyon beklentilerini çıpalamak amacıyla alındı. ECB, ekonomik ve mali veriler ışığında gelecekteki politika kararlarını şekillendirmeye devam edecek.

Etiketler :