Fitch Rating'ten Türkiye İçin Çarpıcı Açıklama: Acil Atılması Gereken Adımlar Var

Fitch Rating'ten Türkiye İçin Çarpıcı Açıklama: Acil Atılması Gereken Adımlar Var
Fitch Ratings Türkiye Analisti Morales, ekonomideki kararlılığı vurgulayarak enflasyonu düşürmek için politikaların sıkılaştırılması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin kırılganlıkları azalırken, cari açıkta daralma devam ediyor ve bankalar için bazı riskler devam ediyor...

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'nin ekonomi politikalarına ilişkin kararlılığın devam ettiğini vurguladı. "Enflasyonu sürdürülebilir şekilde düşürmek için politikaların sıkılaştırılması gerekiyor" dedi. Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi sonrası etkileri değerlendirdi.

KIRILGANLIK AZALIYOR, CARİ AÇIKTA DARALMA

Morales, Türkiye'de ekonomik kırılganlıkların azaldığını ve cari açıkta daralmanın devam ettiğini belirtti. Ayrıca enerji ve altın ithalatındaki gerilemenin cari açığa olumlu yansıdığını ve uluslararası rezervlerin arttığını söyledi.

whatsapp-image-2024-04-25-at-10-48-36-1.jpeg

TEMEL POLİTİKA ZORLULUĞU: ENFLASYON

Şu anda Türkiye'de temel politika zorluğunun enflasyon olduğunu belirten Morales, ekonomi politikalarında gözlenen kararlılığın arttığını ifade etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizindeki artış ve siyasi otoritenin ekonomi programını onaylaması gibi adımlar bu kararlılığın göstergeleri olarak değerlendirildi.

ORTODOKS EKONOMİ POLİTİKALARINA DÖNÜŞ VE BANKALAR

Fitch Gelişmekte Olan Piyasa EMEA Banka Derecelendirmeleri Başkanı Lindsey Liddell, ortodoks ekonomi politikalarına dönüş ve para politikasının sıkılaştırılmasının bankalar için olumlu olduğunu belirtti. Ayrıca, Türk bankalarının ihraçlarında artış gözlemlendiğini ancak bazı risklerin devam ettiğini de ekledi.

Fitch Ratings'in diğer yöneticileri de panelde değerlendirmelerde bulundu.