Fındıkta kritik tarih belli oldu!

TMO, 19 Ağustos’ta başlayacak kabuklu fındık alımları için esasları belirledi. Giresun kalite 132 lira, levant 130 lira, sivri 125 lira olacak. Randevu sistemi 12 Ağustos’ta açılacak.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), kabuklu fındık alım esaslarını belirledi. 19 Ağustos’ta başlanacak olan alımlar kapsamında, kaliteye göre fiyat değişiklikleri yaşanacak. Yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre uygulanacak alım fiyatlarının, Giresun kalite için kilogram başına 132 lira, levant kalite için kilogram başına 130 lira, sivri kalite için kilogram başına 125 lira olacağı ifade edildi. Randıman farkı, geçmiş yıllarda olduğu gibi yüksek randımanlı fındık için yüzde 2 (kilogram başına 2,6 lira) olarak ödenecek.

İlk etapta 14 noktada başlayacak olan kabuklu fındık alımının, yapılacak olan hasata göre 60 noktaya kadar yükseltilebileceği belirtildi. TMO, alımların randevusu şekilde gerçekleştirileceğini ve tüm noktalar için randevu sisteminin 12 Ağustos saat 09.00 itibariyle aktif hâle geleceğini duyurdu. Kabuklu fındık alımları ‘fiziksel analiz’ çerçevesinde gerçekleştirilecek.

KABUKLU FINDIK ALIM ESASLARI

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı, rutubet oranı yüzde 6,5'e kadar, sağlam iç fındık oranı yüzde 40 ve üzeri, buruşuk iç fındık oranı yüzde 10 ve altı, çürük ve bozuk iç fındık oranı yüzde 7 ve altı, yabancı madde oranı (taş, toprak vb.) yüzde 0,5 ve altı, çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı yüzde 10 ve altında olan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı tüm fındıkların satın alınacağı ifade edildi.

Çürük ve bozuk iç fındık oranı yüzde 7 ve altı, yabancı madde oranı (taş, toprak vb.) yüzde 0,5 ve altı, çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı yüzde 10 ve altında olan fındıklar da alım kapsamında olacak

ESKİ İLE YENİ KARIŞIKSA KESİNLİKLE SATIN ALINMAYACAK!

Fındıkların, TMO’ya teslim edilmeden önce rutubetten dolayı zarara uğramaması için kurutulmalarına özen gösterilmesi ve belirlenen standartlara uygun şekilde hazırlanmaları gerektiği noktalarına vurgu yapıldı. Eski yıl ve yeni yıl mahsullerinin karışımı olan hasatın kesinlikle satın alınmayacağının altı çizildi. Açıklamada, çiftçilerin Tarım ve Orman il/ilçe müdürlükleriyle irtibata geçerek 2024 yılı için ÇKS bilgilerini güncellemelerinin ve ürünlerini randevu tarihinde TMO alım noktalarına getirmelerinin önem arz ettiği kaydedildi.

Satın alınan ürünlerin bedeli, teslimattan itibaren 45 gün içinde yapılacak. Alım noktalarının bağlı bulunduğu başmüdürlüklerin irtibat numaralarının da paylaşıldığı duyuruda şu ifadelere yer verildi: "Üreticiler randevularını; internet üzerinden https://randevu.tmo.gov.tr adresinden, e-Devlet üzerinden veya TMO iş yerlerine bizzat müracaat ederek alabilecektir. Alımlarımız sırasında üretici memnuniyetini sağlamak ve aksaklıkları gidermek ön planda olup bu kapsamda üreticilerimiz Genel Müdürlüğümüzde kurulan Alo Ürün Hattı'ndan (0 312 416 34 10/8 hat) fındık alımları konusunda bilgi alabileceklerdir."

Kaynak:AA