Faizlerin Düşmesi Üzerine MÜDAHALE GELDİ!

Faizlerin Düşmesi Üzerine MÜDAHALE GELDİ!
Merkez Bankası (TCMB) bankalara gönderdiği yazıda TL likiditesini azaltıp, mevduat faizini artıracak önlemler açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara TL cinsi finansman sağlamak için gerçekleştirdiği işlemlerin limitlerini düşürerek, son iki ayda 10 puan gerileyen mevduat faizlerini yükseltmeyi amaçlayan bir adım attı.

par1.webp

TCMB, Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası’nda kotasyon yoluyla gerçekleştirilen vadesi gelmemiş toplam swap satış işlem miktarını %3’ten %0,5’e indirdi. Ayrıca, kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen Türk lirası karşılığı altın swap piyasası işlemlerine de son verildi.

Bu adımlar, bankaların TCMB’den TL cinsi borçlanabilecekleri miktarı azaltarak piyasada TL likiditesini kısıtlayacak ve böylece mevduat faizlerinin artmasına neden olabilecek. Bloomberg'in derlediği verilere göre, üç aya kadar vadeli mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları, Nisan ayındaki %68,8’lik zirve seviyesinden 21 Haziran itibarıyla %58,4’e gerilemişti.

memurmaas.webp

Dün toplanan TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizini %50 seviyesinde tutma kararı aldı ve karar metninde, “Likidite gelişmeleri yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır” açıklamasını yaptı.