Faizler Çıldırmış Olmalı! Bankalar Yarışa Girdi, Elinde Parası Olan Yaşadı, 1 Milyon TL’ye 763 Bin TL

Faizler Çıldırmış Olmalı! Bankalar Yarışa Girdi, Elinde Parası Olan Yaşadı, 1 Milyon TL’ye 763 Bin TL
Merkez Bankası'nın KKM'den çıkma adımları elinde nakit parası olana yarıyor. KKM'den parasını çekip TL faizine yatıran yaşadı.

Dünya gazetesinden Naki Bakır bugünkü köşesinde TL mevduata bankaların verdiği yüksek faizleri yazdı ve hesaplamalar yaptı.

Bakır "1 milyon TL’ye 763 bin TL" başlıklı yazısında "Giderek artan rekabet dolayısıyla bankalar TL mevduatta faiz artırımı yarışına girdiler. Merkez Bankası, bankalarca Türk Lirası mevduata verilen en yüksek faiz oranının 1 aydan uzun ve 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 65’e ulaştığını açıkladı" diye yazdı.

para-vergi.jpg

Bakır'ın yazısının ilgili bölümleri şöyle:

* Ekonomi yönetiminin politika faizini kademeli artırarak yüzde 40’a kadar çıkardığı son altı ayda mevduat ve kredi faizleri de hızla yükselirken, Merkez Bankası’nın Kur Korumalı Mevduatın (KKM) tasfiyesi yönündeki direktifleri sonrası klasik TL mevduat üzerinden bankaların kaynak toplama yarışı kızıştı.

para.jpg

* Giderek artan rekabet dolayısıyla bankalar TL mevduatta faiz artırımı yarışına girdiler. Mevduata verilen yıllık faiz oranı sektör ortalamasında özellikle bir aydan uzun ve altı aya kadar olan vadelerde yüzde 50’ye dayanırken, banka bazında aynı vadelere fiilen yüzde 65’e kadar faiz veren bankalar olduğu belirlendi. Merkez Bankası’nın sektör ortalaması akım veri olarak açıkladığı haftalık verilere göre mevduat faizlerinde özellikle son üç ayda dramatik bir yükseliş yaşandı.

1-milyon-tl.jpg

* Ekim ayı itibarıyla TL mevduata bir aya kadar vadede yüzde 50, bir aydan uzun 6 aydan kısa vadelerde yüzde 65, altı aydan uzun ve bir yıla kadar vadelerde yüzde 60, bir yıl ve daha uzun vadelerde yüzde 57 faiz veren bankalar bulunuyor.

1 MİLYON TL’YE BİR YILDA 763 BİN TL

* 1 milyon TL ile açılan mevduatın üç aydaki net getirisi de 152 bin 260 lira. Bu hesap üç kez daha aynı faiz oranı ve vade ile çevrildiğinde bir yılın sonundaki getiri oranı yüzde 76,28’e, birikimli net getirisi 762 bin 796 liraya ulaşıyor ve faiz getirisi ile toplam bakiyesi 1 milyon 762,8 bin liraya çıkıyor. Yıllık yüzde 65 faiz verilen 180 gün vadeli mevduatın vade sonundaki brüt faiz getirisi yüzde 32,05, bunun neti yüzde 30,45 ve net dönem getirisi 304 bin 521 lira.

para-faiz-tl.jpg

* Bu hesap aynı faizle bir kez daha çevrildiğinde yıllık birikimli getirisi 701 bin 775 liraya, buna göre yıllık getiri oranı da yüzde 70,18’e ulaşıyor. 360 gün vade için verilen en yüksek faiz ise yüzde 60. Bu vade için yüzde 3 olan stopaj kesintisinden sonra net faiz getirisi yüzde 54,5’e, dolayısıyla mevduatın vade sonundaki getirisi de bu oran düzeyinde gerçekleşiyor.

* Buna göre 360 gün vadeli 1 milyon liralık TL mevduatın vade sonundaki faiz getirisi 574 bin 27 lira. Aynı faiz ve vade ile çevrildiği varsayıldığında, bu hesabın 365 güne denk gelen getirisi ise 581 bin 999 lira. Fiilen verilen en yüksek faiz olan yüzde 57 baz alındığında, stopaj oranı sıfır olan bir yıl vadeli mevduatın net getirisi de 545 bin 326 lira ediyor.