Merkez Bankası'nın anketinden çıktı: Faiz, enflasyon ve dolar beklentileri değişti

Merkez Bankası'nın anketinden çıktı: Faiz, enflasyon ve dolar beklentileri değişti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 20 Ağustos’ta açıklayacağı faiz kararı öncesi, ekonomistlerin dikkat çekici beklentileri ortaya çıktı. Faiz oranlarının sabit kalacağı tahmini öne çıkarken, yıl sonu için farklı senaryolar gündemde. Merak edilen bu kararın detayları, finans dünyasında hareketliliği artıracak gibi görünüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 20 Ağustos Salı günü faiz oranlarıyla ilgili önemli bir karar verecek. Ekonomistlerin büyük çoğunluğu, bu toplantıda politika faizinin sabit tutulacağı görüşünde birleşiyor.

Merkez Bankası'nın beklenti anketinde yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 43,52'den yüzde 42,95'e geriledi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 31,79 iken, bu anket döneminde yüzde 30,02 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 20,33 ve yüzde 19,32 olarak gerçekleşti.

Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 37,75 TL'den 37,37 TL'ye geriledi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 41,41 TL iken, 41,52 TL olarak belirlendi.

TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 50,00 olarak gerçekleşti.

Katılımcıların GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 3,4 olarak gerçekleşti. GSYH 2025 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 3,6 iken, bu anket döneminde yüzde 3,5 oldu.

FAİZ TAHMİNLERİ

13 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen ankete göre, Merkez Bankası’nın bu ay politika faizini değiştirmemesi bekleniyor. Katılımcıların medyan tahmini, faizin yüzde 50 seviyesinde kalacağı yönünde şekillendi. Yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,50 olarak hesaplandı.

2022/01/14/faiz.jpg

FAİZ ORANI BEKLENTİLERİ ÇEŞİTLİ

Yıl sonuna dair beklentilerini paylaşan ekonomistlerin tahminleri ise farklılık gösteriyor. İki ekonomist, yıl sonunda faizin yüzde 50 seviyesinde kalacağını öngörürken; biri yüzde 49, üçü yüzde 47,5, beşi yüzde 45 ve biri yüzde 40 olacağını tahmin ediyor.

Geçtiğimiz ay yapılan Para Politikası Kurulu toplantısında da faiz oranı yüzde 50’de sabit tutulmuştu. Bu ayki karar, yıl sonu beklentilerini nasıl etkileyecek, merakla bekleniyor.

Kaynak:CNN Türk