Ev Sahibi %25'ten Fazla Zam Yaptıysa Eğer... Fazla Ödediğiniz Kirayı Geri Alabilir Misiniz?

Ev Sahibi %25'ten Fazla Zam Yaptıysa Eğer... Fazla Ödediğiniz Kirayı Geri Alabilir Misiniz?
Ev sahiplerinin kiracılardan istediği fahiş kira fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Kiralara yapılan fahiş zamlar nedeniyle ev sahipleri ve kiracılar karşı karşıya geliyor. Ev sahiplerinin yüzde 25 kira artışı talep edebilir. Ancak bu oranın üzerinde kira isterse, mağdur kiracılar ne yapmalı? Fazla yapılan ödeme geri alınır mı?

Ev sahiplerinin fahiş kira zammına engel olmak için yüzde 25 sınırı getirilmişti. Ancak ev sahipleri kiracılardan yüzde 25'in üzerinde kira artışı talep edebiliyor. Bu artış kiracılar tarafından kabul edilirse geçerli oluyor. Peki fazla yapılan ödeme geri alınıyor mu? Gayrimenkul hukuk uzmanları bu sorunun yanıtını verdi.

kira3.jpg

FAZLA ÖDENEN KİRA GERİ ALINIR MI?

Eğer kiracı yüzde 25'in üzerinde bir artışla karşılaşmış ve bu durumu yazılı bir belge ile kabul etmişse, geriye dönük bir iade talebinde bulunamaz. Ancak, kiracının herhangi bir yazılı kabul beyanı olmadan yalnızca evini kaybetme korkusuyla bu artışı kabul etmişse ödediği fazla miktarı geri alabilir. Bu durumda, kiracıların banka dekontları üzerine "fazlaya ilişkin haklarım saklıdır" gibi bir not düşmeleri öneriliyor.

kira.webp

thumbs-b-c-281c41a3679ae771724ffd85f59de87d.jpg

6.jpg