Ev almak da hayal oldu... 100 metrekare daire fiyatı 3 milyon TL'yi geçti

Ev almak da hayal oldu... 100 metrekare daire fiyatı 3 milyon TL'yi geçti
Ülke genelinde 100 metrekarelik bir dairenin fiyatı, ekim itibarıyla 3 milyon liranın üzerine çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ekim ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Buna göre, konut fiyatları Ekim'de yıllık bazda yüzde 86,46 artış gösterdi; aylık artış ise yüzde 3,83 olarak kaydedildi. Bu, son 5 ayın en düşük aylık artışı olarak öne çıkıyor, zira Eylül'de yıllık artış oranı yüzde 89,2 olarak belirlenmişti.

BirGün Gazetesi'nden Havva Gümüşkaya'nın haberine göre ülke genelinde 100 metrekarelik bir dairenin fiyatı, ekim itibarıyla 3 milyon liranın üzerine çıktı. Konut piyasasının en aktif olduğu şehir Ankara oldu; burada konut fiyatları ekimde yıllık yüzde 101,5 arttı. Aynı konut İstanbul'da 4 milyon 438 bin 650 TL, Ankara'da 2 milyon 330 bin 380 TL, İzmir'de ise 3 milyon 477 bin 420 TL'ye satışa çıkarıldı.

İnşaat ve işgücü maliyetlerindeki artış, yeni inşa edilen konut fiyatlarını yükseltirken, konut üretimindeki azalmaya ve mevcut ev fiyatlarının artmasına neden oldu. Hızla yükselen fiyatlar ve krediye erişim zorluğu, ev sahibi olmayı daha da zorlaştırdı. Kredi notu yüksek ve beyan edilen gelir yeterli olanlar, uzman raporundaki bedelin en fazla yüzde 90'ını kredi olarak alabiliyor, ancak bankalar genellikle bu tür kredileri vermiyor.

Finansman sıkıntısı ve maliyet artışları, konut satışlarındaki düşüşe de yansıdı. 2023 yılında, özellikle ipotekli konut satışlarındaki düşüş dikkat çekiyor. Ocak-Kasım döneminde ülke genelinde 171 bin 706 adet ipotekli konut satışı gerçekleşti. Kasım ayında yapılan 100 konut satışının yaklaşık yüzde 6'sı ipotekli satışlardan oluştu. Kredili konut satışları, toplam satışların yüzde 16'sını oluşturarak geçen yıla kıyasla düşüş gösterdi; bu oran, 2022'nin aynı döneminde yüzde 20 olarak kaydedilmişti.

Etiketler :