Euro bölgesi enflasyonu kasımda hız kesti

Euro bölgesi enflasyonu kasımda hız kesti
Euro bölgesinde kasım ayında yıllık enflasyon enerji ve hizmet maliyetlerindeki düşüşle 1,5 yılda ilk kez yavaşlayarak yüzde 10,6’dan yüzde 10’a geriledi. Bu durum, Avrupa Merkez Bankası'na enflasyonla mücadele konusunda umut ışığı verdi.

Eurostat verilerine göre, euro bölgesinde kasımda yıllık enflasyon ekimdeki yüzde 10,6 seviyesinden yüzde 10'a geriledi. Bu, 2020'den beri ilk yavaşlama olarak kayda geçti. Enflasyondaki yavaşlamada enerji ve hizmet maliyetlerinin tahminlerin altında kalması etkili oldu. Gıda fiyatları ise tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Enflasyon aylık bazda ise yüzde 0,1 geriledi.

Euro bölgesi enflasyonu kasımda yüzde 10'u aşmış, bu durum Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) üzerindeki faiz artış baskısını daha da artırmıştı. AMB Başkanı Christine Lagarde, dünkü konuşmasında enflasyonda henüz zirvenin görülmemiş olabileceğini belirtmişti. AMB temmuz ayından dan beri faiz oranlarını toplam 200 baz puan artırdı. Bir sonraki toplantıda yetkililer 75 baz puanlık artışa ihtiyaç olup olmadığını tartışacak.

Yine bugün açıklanan veriye göre Fransa enflasyonu yüzde 7,1 olarak tahminleri aşmıştı. Bu hafta açıklanan veriler Almanya, İtalya, İspanya ve Hollanda'da enflasyonun yavaşladığını gösterdi. Enflasyon sadece 3 euro bölgesi ülkesinde ivmelendi.

Etiketler :