Erdoğan'ın İmzaladığı 18 Milyar Dolarlık Enerji Hisselerini Destekleyecek Anlaşmada Yeni Gelişme!

Erdoğan'ın İmzaladığı 18 Milyar Dolarlık Enerji Hisselerini Destekleyecek Anlaşmada Yeni Gelişme!
Erdoğan'ın BAE ziyaretinde yapılan enerji anlaşması, TBMM Dışişleri Komisyonu'na gönderildi. 28,500 MW'lık projenin finansmanı için 18 milyar dolara ihtiyaç duyulacak. CHP'den gelen eleştirilere rağmen, enerji sektörü hissedarları umutlu. Anlaşma, BAE'ye 3 ay içinde arazi tahsisi ve iletim hattı taahhüdünü içeriyor.

Enerji sektörünün yakından izlediği Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yapılacak dev anlaşmaya dair yeni bir gelişme oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayında BAE’yi ziyaret etmiş ve birçok alanda işbirliği anlaşmaları yapılmıştı.

Ekonomim'de yer alan haberdeki bilgiye göre bu anlaşmalardan biri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu’na gönderildi. Proje nükleer, rüzgar ve güneş olmak üzere enerji alanını geniş bir şekilde kapsıyor. 28 bin 500 MW büyüklüğünde bir yatırım planlanırken, bunun gerçekleşmesi için 18 milyar dolara yakın bir finansman sağlanması gerekecek.

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Dr. Baran Bozoğlu, anlaşmanın ikili işbirliği denilmesine rağmen, tek taraflı bir imtiyaz sağlandığını ve anlaşmadan Türkiye’nin bir kazanımı olmadığını söyledi.

BAE şirketlerine, 3 ay içinde arazi tahsisi ve iletim hattı kapasitesinin hazır hale getirileceği taahhüdü verildiğini “BAE’ye kılçıksız bir alan yaratılması adil ve milli bir yaklaşım değildir. Enerji yatırımları için son derece zor bulunan geniş alan kaplayan milli varlık niteliğindeki değerli arazilerimiz koşulsuz BAE enerji şirketlerine verilecektir” dedi.

ENERJİ HİSSESİNE YATIRIM YAPANLAR UMUTLU

Borsa İstanbul yatırımcısı, enerji sektörünün geleceğine dair çok umutlu. Son iki aydır gerçekleşen düşüşleri saymazsak bu yıl Europower Enerji (EUPWR), Alfa Solar Enerji (ALFAS) ve Astor Enerji (ASTOR) olmak üzere birçok enerji hissesinde ciddi bir sıçrama oldu.

Temmuz ayında duyurulan anlaşma ise herkesin sektöre dair beklentilerinin yükselmesini sağladı. Enerji hisselerinin pozitif etkilenmesi beklenen anlaşma yenilenebilir ve temiz enerji, şebeke ve iletim, tabii kaynaklar ve yeni teknolojiler, enerji verimliliği gibi alanları kapsıyor.

Anlaşmada göre BAE, nükleer enerjiyle ilgili projeleri değerlendirecek ve uygun olması halinde finansman sağlayabilecek ve Türk tarafı projeler için gerekli sahaları belirleyerek tahsis edecek.

Etiketler :