Erdoğan'dan Kafa Karıştıran Faiz Çıkışı

Erdoğan'dan Kafa Karıştıran Faiz Çıkışı
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya ve İtalya ziyaretleri dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Enflasyonla ilgili sorulara yanıt verirken, Erdoğan, faiz konusuna değinerek kafa karıştıran açıklamalarda bulundu.

Enflasyon Hedefi ve Faiz Açıklamaları

Son bir yılda yüzde 39'dan yüzde 75'e yükselen resmi enflasyonla ilgili bir soruya yanıtında Erdoğan, "Yılın son çeyreğini bekleyeceğiz. Yılın son çeyreğinde inşallah bunlar tam manasıyla görünecek" dedi.

Erdoğan, yanıtının devamında faizlerle ilgili konuştu ve "Şu anda işi sıkı tutuyoruz. Ama bütün mesele yine geliyor, faiz olayına dayanıyor" diyerek, "İnşallah faizde atacağımız adımlarla enflasyonu son çeyrekte çok daha olumlu bir konuma taşımış olacağız" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, Mayıs 2023 seçimleri öncesindeki "Faiz sebep, enflasyon netice" tezini hatırlattı.

Merkez Bankası'nın Faiz Politikası

Enflasyonu düşürmek amacıyla Mart ayında faizleri yüzde 50'ye yükselten Merkez Bankası'nın (TCMB), yılın son çeyreğinde enflasyonun gerilemesiyle birlikte faiz indirimlerine başlayabileceği tahmin ediliyor.

Ekonomik Dengelenme ve Cari İşlemler Açığı

Erdoğan, ekonomide dengelenmeye yönelik politikaların meyvelerini vermeye başladığını belirtti. Cari işlemler açığının önemli ölçüde azaldığını vurgulayan Erdoğan, "Mayıs itibarıyla yıllık ihracatımız 260 milyar doları aştı. İthalatımızdaki düşüş aynı şekilde sürüyor" dedi. Ayrıca, Merkez Bankası rezervlerinin 146,2 milyar dolarla tarihin en yüksek seviyesine çıktığını ve bu artışın devam edeceğini söyledi.

Fahiş Fiyat Artışları ve Fırsatçılıkla Mücadele

Erdoğan, hayat pahalılığını tetikleyen fahiş fiyat artışları ve fırsatçılıkla mücadeleden taviz vermediklerini belirtti. "Milletin aşına ve ekmeğine kan doğrayanlara göz açtırmayacağız" diyen Erdoğan, mali disiplini koruyarak ve kamuda tasarrufu teşvik ederek denetimleri artıracaklarını ifade etti.

Bu açıklamalar, enflasyon ve faiz politikaları konusunda belirsizlikler yaratırken, ekonomideki dengelenme çabalarının süreceğini işaret ediyor.