Erdoğan Toprak: İktidar, uyguladığı akıl dışı politikalarla ‘Paralel Ekonomi’ yarattı

Erdoğan Toprak: İktidar, uyguladığı akıl dışı politikalarla ‘Paralel Ekonomi’ yarattı
CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, "Ekonomide kontrolü tümüyle kaybeden iktidar, uyguladığı akıl dışı politikalarla ‘Paralel Ekonomi’ yarattı. Başta enflasyon, büyüme, kurlar vb. verilerle, faiz gibi belirleyici kriterlerde ortaya 3-4 farklı gösterge çıktı. Piyasalar, iş dünyası, sanayici, ihracatçı bir gün sonrasını öngöremiyor" dedi.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunda güncel siyasi gelişmeleri değerlendirdi.

10 ayrı başlıkta gündemi değerlendiren Toprak, ekonomiye ilişkin, "Ekonomide kontrolü tümüyle kaybeden iktidar, uyguladığı akıl dışı politikalarla ‘Paralel Ekonomi’ yarattı!" değerlendirmesinde bulundu.

Toprak'ın ekonomiye ilişkin değerlendirmesi öne çıkanlar şöyle oldu:

'Bunun bir sonrası yokluk ve karaborsadır'

Ekonomide kontrolü tümüyle kaybeden iktidar, uyguladığı akıl dışı politikalarla ‘Paralel Ekonomi’ yarattı. Başta enflasyon, büyüme, kurlar vb. verilerle, faiz gibi belirleyici kriterlerde ortaya 3-4 farklı gösterge çıktı. Piyasalar, iş dünyası, sanayici, ihracatçı bir gün sonrasını öngöremiyor. Her zam öncesi akaryakıt istasyonlarında gece yarısı kuyrukları oluşurken, neredeyse saat başı değişen kurlar, maliyetler ve fiyatlardan ötürü stokçuluk başladı. Bunun bir sonrası yokluk ve karaborsadır!

'İktidar yeni bir değişiklik ile geri adım atacak'

Döviz Büfeleri Yönetmelik Değişikliği bir kez daha iktidarın attığı adımlarda ortak aklı önemsemeksizin hareket ettiğini gösterdi. Getirilen ağır sermaye koşulları pek çok döviz büfesinin kapanmasına, döviz alım-satımının yer altına inmesine kadar bir dizi soruna yol açacaktır. Kepenk indiren döviz büfelerinin eylemine rağmen sessizliğini sürdüren iktidarın yeni bir yönetmelik değişikliği ile geri adım atması sürpriz olmayacaktır.

'Enflasyonun kontrolden çıkma ihtimali büyüyor'

TÜİK’in 2021 Ekim ayı verileriyle TÜFE yıllık yüzde 19,89’a yükselirken, Yİ-ÜFE yıllık yüzde 46,31’e ulaştı. TÜFE/Yİ-ÜFE arasındaki makas daha da açılarak 26,42 puana çıktı. Bu makasın yakın dönemde kapanması söz konusu olmadığı gibi son zamlar ve kur artışlarıyla üretici enflasyonunun yüzde 50’yi aşması ve TÜFE’ye yansımasının hızlanmasıyla enflasyonun kontrolden çıkma ihtimali büyüyor!

İktidarın uzatma senaryosu

Meskenlerdeki tarifeyi sabit tutarak sanayi ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüklü zamlar yapan iktidar, vatandaşın elektrik ve doğalgaz faturalarını patlatacak artışları oluşacak kamuoyu ve halkın tepkisini göze alamadığı için uzatma senaryosu uyguluyor. Zamların TÜFE’ye yansımasını erteleyip, 2021 enflasyonunu düşük tutarak maaş ve asgari ücret artışlarını sınırlamayı amaçlıyor!